9 Typických rozvratných chýb, ktorými roky trpíme

Ukončiť vzťah je veľmi ťažké. Najmä ak nie ste ten, kto sa ho rozhodol ukončiť. Pod vplyvom hnevu sú ľudia schopní urobiť veci, ktoré by za normálnych okolností nielenže nikdy neurobili, ale zároveň ich to prezentuje vo veľmi zlom svetle a bráni im začať nový, šťastný a zdravý vzťah. Viaceré z týchto fenoménov sa v skutočnosti považujú za úplne normálne, ale ide tu presne o to, čo spôsobuje to, že sami seba potom neskôr obviňujeme.

Zdravanalada.sk pre vás zistila niekoľko typických reakcií, ktoré robia viacerí ľudia na konci svojho vzťahu a prostredníctvom týchto riadkov sa vám bude snažiť vysvetliť, prečo by ste ich nikdy nemali robiť.

1. Hysterickosť

Keď vás niekto opúšťa, zdá sa, že situácia je tak zlá, ako len môže byť, preto sa často rozhodnete povedať partnerovi všetko, čo si myslíte. Keď sme nahnevaní, často hovoríme opovážlivé a urážlivé slová, vyhadzujeme partnerove veci a snažíme sa, aby to vyzeralo, že sa tiež chceme rozísť. Zdá sa, že toto správanie chráni vaše ego, no v skutočnosti veci ešte zhoršuje.

Prečo je to škodlivé: Hnev veľmi rýchlo zmizne a a ak ste povedali veci, ktoré ste nemali, budete sa cítiť zahanbene. Dokonca si môžete myslieť, že partner vás nechal len kvôli tomu, že ste opovážlivo reagovali. A aj napriek tomu, že to nie je pravda, budete sami seba obviňovať ešte veľmi dlhý čas alebo na to budete ešte dlho myslieť. V rámci toho možno urobíte ďalšie absurdné veci, ktoré vás potupia.

2. Rozhovor o vašich pocitoch naposledy

Keď sa s vami partner rozhodne rozísť, môže to byť skutočne nečakané. Ľudia sa často pokúšajú v listoch vyznávať, ako veľmi niekoho milovali - píšu dlhé listy veľkými písmenami alebo partnerom v noci po niekoľkých fľašiach vína telefonujú. Ľudia si myslia, že ak ich partner rozumie tomu, ako veľmi sa ľúbili, no aj tak sa nevráti.

Prečo je to škodlivé: Problémom nie je nedostatok vašich pocitov, je to práve nedostatok pocitov vášho partnera. Tieto veci spôsobujú ľuďom pocit viny. Výsledkom je, že človek sa snaží minimalizovať komunikáciu medzi dvoma ľuďmi a cíti sa mizerne.

3. Dohoda zostať priateľmi

Ak vás niekto opúšťa, možno vám ponúka priateľstvo. Ľudia to obvykle robia kvôli pocitu viny alebo kvôli tomu, že si chcú osobu, ktorá ich miluje, udržať nablízku. Dohoda zostať priateľmi práve po rozchode znamená, že príbeh ešte neskončil.

Prečo je to škodlivé: Ak ste sa rozhodli rozísť, potom vám necháva priateľský vzťah zadné dvierka pre nádej. Znova budete čakať na vzťah, ten však s veľkou pravdepodobnosťou už znova nezačne.

4. Žiadanie o spätné vrátenie darov

Niektorých ľudí zožiera po rozchode hnev. Cítia sa zneužití a čakajú kompenzáciu. To ich robí chamtivých po daroch, t.j. chcú bez rozmýšľania uraziť svojho ex-partnera.

Prečo je to škodlivé: Ak urobíte niečo také ako je toto, už nikdy viac nebudete sami seba rešpektovať. A váš partner bude mať pre kamarátov ďalšiu historku, aká ste lakomá a chamtivá. Ide o moment vašej slabosti. Nechajte minulosť minulosťou a správajte sa tak, aby mal váš partner na vás iba spomienky milujúcej a obetavej partnerky.

5. Hľadanie dôvodu na komunikáciu

Zabudnuté knihy a oblečenie, dary, ktoré ste pripravili, ale nemali ste šancu odovzdať, ľudia často používajú, aby im to pripomenulo ich ex-partnerov. Zdá sa, že nejde o výhru, pretože dôvod, prečo voláte svojho bývalého "ex", nie je skutočný.

Prečo je to škodlivé: Neustála pozornosť, ktorá s vaším vzťahom už nič nemá spoločné, spôsobuje to, že vášho partnera vnímate ako veľmi dôležitého. Možno ste si to na začiatku nevšimli, ale o 6 mesiacov si uvedomíte, že nechcete chodiť na ďalšie rande, pretože sa stále neviete preniesť cez minulosť a myšlienky na svojho bývalého partnera.

6. Pokus ovplyvniť človeka prostredníctvom ľudí, ktorých obaja poznáte

Ak stále existujú veci, ktoré zostali nepovedané, možno sa snažíte objasniť situáciu prostredníctvom názoru vašich vzájomných priateľov. Je zrejmé, že ak znova prehovoríte s mamou svojho bývalého alebo jeho najlepším priateľom, budete znova pomýšľať na svoj vzťah. Ale takto to nefunguje.

Prečo je to škodlivé: Človek pravdepodobne zistí, ako veľmi na neho tlačíte. Najmä ak sa vášmu partnerovi snažia blízke osoby tiež naznačiť, aby sa ku vám vrátil. Váš nátlak ich takto len presvedčí, aby sa od vás držali bokom. Ale je pravdepodobné, že nikto z nich sa nepokúsi o tom s vaším ex porozprávať, takže vy len míňate svoj čas debatou s ľuďmi o svojich problémoch.

7. Sociálne médiá

Viacerí ľudia chápu pocit, ak im niekto o polnoci zatelefonuje a chce sa vrátiť späť. Možno vás napadne ozvať sa bývalému partnerovi, aby vedel, ako smutne sa cítite a ako veľmi ho stále ľúbite. A zdieľanie smutných pesničiek a fotiek na sociálnych médiách definitívne všetkým potvrdia, ako mizerne sa cítite, no pokusy so sociálnymi sieťami vám skutočne nepomôžu cítiť sa lepšie.

Prečo je to škodlivé: Namiesto rozmýšľania nad tým, ako zlepšiť situáciu, by ste si mali hľadať pomoc u nejakej osoby, pretože takáto verejná demonštrácia pocitov prinúti ľudí k tomu, aby sa z váš začali vysmievať. A kvôli takémuto ohováraniu sa budete cítiť zle.

8. Hádky s vaším novým partnerom

Je tomu ešte len týždeň a váš bývalý partner si už niekoho našiel? To vás možno bude motivovať znova sa s ním chcieť porozprávať, najmä ak si myslíte, že váš vzťah ešte úplne neskončil a máte iba prestávku.

Prečo je to škodlivé: Ak hľadáte informácie o nových romantických záujmoch vášho ex, strácate svoj čas namiesto toho, aby ste užitočne míňali ten svoj čas. Táto kuriozita sa môže obrátiť na posadnutosť a vy začnete vyhľadávať na staré fotky v snahe zaplátať trhliny. A nový pár si zatiaľ bude žiť svoj život a usmievať sa na vás. V budúcnosti budete tento čas strávenými takýmito zbytočnosťami určite ľutovať.

9. Pokúšanie sa pochopiť dôvody rozchodu

Zdá sa, že váš partner vám nepovedal niečo, čo si myslíte, že by mal. No existuje vysoká pravdepodobnosť, že strávite niekoľko mesiacov, aby ste zisťovali, čo bolo zlé.

Prečo je to škodlivé: Je pravdepodobné, že sa budete snažiť presvedčiť samú seba o tom, že váš partner vám zmenil život? Ak dôvod pre rozchod nebol hroznou chybou, ktorú ste urobili a nemusíte sa za to sama sebe ospravedlňovať a nie je potrebné pokúšať sa nič z toho si pamätať.

Bonus: Veci, ktoré pomáhajú po rozchode.

Pestovanie športov. Študovanie, práca, nové záľuby. Komunikácia s ľuďmi a nové schôdzky. Zbavenie sa všetkého, čo vám pripomína vášho bývalého partnera. Vyhýbanie sa diskusiám s vašimi priateľmi a rodinou o bývalom vzťahu.

Ak začnete robiť pozitívne veci namiesto negatívnych, uzdravenie z bývalého vzťahu vám bude trvať kratšiu dobu. Čo vám osobne pomohlo dostať sa z bývalého vzťahu?

Pozrite si fotografie na depositphotos, depositphotos