9 Typov úsmevov a čo znamenajú

Ľudia rozpoznávajú úsmev zo vzdialenosti viac ako 91 metrov (je to takmer dĺžka futbalového ihriska). Ide o vývojovú črtu, ktorá slúži na rozlíšenie priateľa od nepriateľa. No úsmevy patria k fenoménom, ktoré je zložité dešifrovať. Môžu sa použiť na vyjadrenie, skrytie alebo dokonca aj znechutenie pocitov.

Ak vás privádza úsmev vášho priateľa alebo kolegu do rozpakov, nepozerajte sa. Tento článok vám pomôže rozpoznať a porozumieť základnému motívu skrývajúcemu sa za najpopulárnejšími typmi úsmevov, ktoré sa vytýčili na základe výskumu z 19. storočia, ktorý viedol neurológ Duchenne de Boulogne.

Úsmev so zavretými perami

Preferovaný úsmev politikov, ktorý naznačuje, že osoba niečo dôležité vie, ale nemá v pláne prezradiť toto tajomstvo. Tento úsmev je jednoduché identifikovať, keďže je podobný pocitu, ktorý stvárňuje. Úsmev je možné vidieť, ale kvôli uzavretým perám nie je možné odhaliť zuby.

Skrútený úsmev

Ak je niekto zmätený, ukáže to vo svojom úsmeve. Jedna strana jeho pier sa prevráti nahor v znamení niečoho dobrého, zatiaľ čo druhá strana sa prevráti nadol vo význame, že nie všetko je tak ružové, ako sa zdá.

Vynútený úsmev

Sú dni, kedy vôbec nemáte náladu na úsmev a predsa si od vás situácie vyžadujú usmievať sa. Alebo vás niekto chce pobaviť vtipom, ktorý nie je až taký vydarený a očakáva, ak nie váš smiech, tak aspoň váš úsmev. Bezcitný úsmev, ktorý sa potom objaví, je vynútený úsmev. Kým vaše pery sa snažia vyzerať šťastne, vaše oči klamú.

Geniálny úsmev

Široký uhol úsmevu a kontúry okolo očí odhaľujú vaše šťastie. Tento úsmev je aj nákazlivý, preto sa potom každý okolo vás bude cítiť šťastný.

Úškrn

Tento úsmev nám pripomína Draca Malfoyho, výsmešný a v niečom povýšenecký úsmev, ktorý prenikne opovrhnutím ostatných. Tento úsmev s jemne stočenými perami nahor a očami vyžarujúcim nenávisť, nie je ťažké rozpoznať. Ktokoľvek, kto na takýto úsmev narazí, ho okamžite precíti. Ide o skutočne preferovaný úsmev u narcistov.

Úzkoprsý úsmev

Keď pery tlačia tesne spolu a jedna strana je trošku viac zdvihnutá ako tá druhá, ide o náznak veľmi spletitého úsmevu, ktorý je ťažko rozlúsknuť. Závisí od situácie aj osoby, čo môže náznakom arogancie alebo satisfakcie. Môže sa použiť aj pri flirtovaní, kde je veľmi účinným prostriedkom.

Úsmev s otvorenými ústami

Úsmev s otvorenými ústami by mohol byť vhodný pre fotografov a selfie, ale nemusí vyzerať dobre, ak sa v rámci techniky úsmevov uprednostňuje. Nepopierateľné je však to, že tento úsmev vyžaruje záplavu šťastia.

Flirtujúci úsmev

Tento úsmev - hoci je veľmi podobný úzkoprsému úsmevu - má akurát jednu odlišnosť, a to, že pery môžu byť do seba zahryznuté alebo ich môže jemne olizovať jazyk - preto je veľmi zvodný. Je neuveriteľne záhadný, sexy a príťažlivý. A okrem toho rozjasňuje osobu, ktorá ho rozdáva, čo prispieva k jej príťažlivejšiemu výzoru.

Úsmev Pan Am

Najfalošnejší zo všetkých úsmevov. Tento úsmev je pomenovaný po úsmeve, ktorý museli natrénovať letušky vo filme Pan Am pri kontakte s každým cestovateľom. Kým otvorené pery sa pokúšajú usmiať a zuby zablysnúť, oči zostávajú bez výrazu a strnulé. Tento úsmev nemá žiadne emócie a prezrádza, že úsmev je len zvyk.

Úsmev Anne Hathaway bol zvolený za najlepší ženský hviezdny úsmev v poradí hodnotení spoločnosti za digitálne médiá. Ktorý úsmev celebrity sa vám páči najviac? Vedeli by ste rozpoznať typ úsmevu hviezd? Povedzte nám to v komentároch.

Ilustrovala Leisan Gabidullina.