9 Zlozvykov, ktoré spomaľujú váš metabolizmus a vedú k priberaniu

Často sa tak veľmi zameriavame na spaľovanie kalórií prostredníctvom cvičenia a tvrdého tréningu, že zabúdame, aké vynikajúce je naše vlastné telo a koľko kalórií je schopné spáliť samo! V skutočne má naozaj naše telo veľmi účinné mechanizmy, s ktorými si vystačí samo. Čo sa týka metabolizmu, procesu premieňania potravy na energiu, hrá každá malá bunka v tele dôležitú úlohu. Čím rýchlejší máte metabolizmus, tým viac kalórií vaše telo spáli.

Chceme svojim čitateľom priblížiť informácie, ktoré im pomôžu zostať zdravým a šťastným.

1. Čudný stravovací rozvrh.

Štúdie ukazujú, že zriedkavé jedenie môže viesť k prírastku hmotnosti. Vaše telo jednoducho nevie, kedy dostane znova šancu prijať nejakú potravu, a preto sa pre prípad pokúša "spomaliť". Riešením je zistiť, ktorý stravovací režim vám najviac vyhovuje a začať sa podľa neho stravovať.

2. Nedostatok spánku.

9 Zlozvykov, ktoré spomaľujú váš metabolizmus a vedú k priberaniu

Nie je prekvapením, že ľudia, ktorí nemajú dostatok spánku, nemajú ani dostatok energie, čo znamená, že počas dňa spaľujú menej kalórií, čo v konečnom dôsledku tiež vedie k pomalšiemu metabolizmu. Hoci to nie je pre niektorých ľudí tak jednoduché, treba si nájsť spôsob, ako telu zabezpečiť dostatok spánku. Pokúste sa pred spaním piť bylinkové čaje, ktoré vám pomôžu lepšie zaspať.

3. Nedostatok jedla.

Ak priveľmi znížite príjem kalórií, vaše telo sa dostane do hladujúceho režimu a spomalí metabolizmus, aby sa vyhol nedostatku "paliva". Sledovanie svojho kalorického príjmu je v snahe o úbytok hmotnosti veľmi rozhodujúce. Dietológovia pri zdravom chudnutí odporúčajú znižovať približne o 200 kcal.

4. Príliš dlhé sedenie.

Ak trávite väčšinu dňa za vaším stolom, mali by ste si uvedomiť, že aj príliš dlhé sedenie môže mať vplyv na váš metabolizmus. Viaceré štúdie dokázali, že viaceré spoločnosti vedú svojich zamestnancov k tomu, aby sa denne venovali každých 30 minút strečingovým cvičeniam.

5. Desinchronizmus

Každý máme vnútorné hodiny a ich pravidelne striedame, trpí celé telo, no najmä metabolizmus.

6. Nedostatok vápnika.

Prísun dostatočného množstva vápnika je veľmi dôležitý, pretože reguluje váš metabolizmus. Ak nepijete mlieko alebo máte intoleranciu na laktózu, nie je to problém, pretože existuje veľké množstvo potravín, ktoré sú na vápnik bohaté a určite si nájdete niektoré, ktoré vám budú chutiť.

7. Dehydratácia.

Každý proces v našom tele závisí od vody. Ak ste dehydrovaní, nič nefunguje správne. Štúdia zistila, že voda (asi 482 g) dokáže zvýšiť rýchlosť vášho metabolizmu až o 30 %.

8. Nedostatok bielkovín.

Bielkoviny hrajú veľmi významnú rolu v získavaní a udržiavaní dokonalej hmotnosti. V porovnaní s uhľohydrátmi alebo tukmi, majú bielkoviny relatívne vysoký (termický efekt jedla), t.j. parameter, ktorý meria zrýchlenie metabolizmu, ktorý nasleduje po tráviacom procese. Okrem toho bielkoviny prispievajú k pocitu plnosti a pre vás to teda znamená, že prijmete menej kalórií.

9. Nedostatok striedavého cvičenia.

Striedavé cvičenie zvyšuje objem svalov a zvyšuje množstvo beztukového svalového tkaniva, čo môže významne zvýšiť počet spálených kalórií. Dokonca aj najmenšie zmeny v tréningovom pláne dokážu urobiť obrovské zázraky.

Poznáte ešte nejaké tipy, ktoré by sme mohli pridať k týmto zrýchľovačom metabolizmu? Povedzte nám o tom v komentároch.

Ilustrovala Alena Sofronova.