Ako rozlíšiť 11 zvláštnych zvykov od vážnej duševnej choroby

Čudní ľudia sú všade okolo nás. Keď spoznáme človeka, ktorý si umýva ruky 100 krát za deň alebo niekoho, kto posadnuto zbiera odpadky, začíname sa o neho báť. Ide o to, že za roztomilosťou - a niekedy ani nie tak za roztomilosťou ako skôr za podivnosťou alebo neškodnými zvyklosťami sa môžu skutočne skrývať psychologické poruchy, ktoré vyžadujú vážnu liečbu. Boli by ste schopní odlíšiť osobu trpiacu duševnou chorobou od niekoho, kto je jednoducho zameraný na svoje ego?

Zdravanalada.sk preskúmala niekoľko lekárskych článkov a zistila rozdielnosti medzi zvláštnosťami a psychologickými ochoreniami.

1. Zlá pamäť alebo slepota na tváre?

Mať zlú pamäť na tváre nie je až také nezvyčajné. Všetci stretávame tak veľa ľudí, že si všetkých ani nemôžeme pamätať. Okrem toho schopnosť rozpoznávať tváre závisí aj od veku — náš mozog vyžaduje čas, aby vyvinul schopnosť a rozpoznať črty tváre účastníka rozhovoru. Vek medzi 30-34 je na to najlepším vekom - preto možno ani neviete, ale váš čas ešte len príde.

Prosopagnózia alebo tvárová slepota je porucha, kedy si ľudia nielenže nie sú schopní zapamätať tváre svojich známych, ale ich mozgy ich jednoducho nedokážu rozpoznať vôbec. Namiesto toho si ľudia s touto poruchou sami vytvárajú svoje vlastné alternatívne metódy rozpoznávania ľudí - ich účesom, hlasom, doplnkami, atď. Ak raz niekto zmení účes, alebo doplnky, prosopagnostik ho vôbec nerozpozná.

Ako odhaliť túto poruchu? Ak opisujete ľudí pomocou slov, ktoré nesúvisia s ich črtou tváre (napríklad, "žena v okuliaroch"), ak sa pri komunikácii vyhýbate menám, alebo ak si mýlite filmových hrdinov, potom je možné, že trpíte slepotou tváre. Úplnú diagnózu vášho problému môžete získať tu .

2. Zapáračstvo alebo hypochondria?

Životným cieľom typického zapárača je upútať pozornosť na svoju osobnosť. Ba čo viac, títo ľudia sú veľmi dobrí manipulátori, ktorí sa stále snažia preniesť svoje problémy na ramená účastníka rozhovoru.

prípade hypochondra ide o to, že sa stále obáva o to, že by ochorel a má strach o svoj zdravotný stav. Táto osoba si nie je možno ani vedomá závažnosti nejakého ochorenia, ale neustále vyhľadáva alebo si aj vymýšľa symptómy.

Ako odhaliť túto poruchu? Ak sa váš známy neustále sťažuje na svoje zdravie, navrhnite mu návštevu lekára. No je veľmi pravdepodobné, že nebude chcieť zájsť za špecialistom, aby mu pomohol, zatiaľ čo, ak to navrhnete hypochondrovi, ten bude určite s vyšetrením súhlasiť. Ba čo viac, dôležitým znakom hypochondra je fakt, že si dáva často na svoje choroby predpisovať ozajstné lieky (a niekedy môže ísť o naozaj lieky na vážne ochorenia).

3. Čistotnosť alebo obsedantno-kompulzívna porucha

Čistotná osoba si je istá, že neexistuje nikto iný okrem nej, kto by naozaj dokázal lepšie upratať a vyčistiť dom, ako ona sama. Leštenie nábytku sa stáva zmyslom jej života. Títo ľudia sú veľmi pedantní a často sú terčom útoku ostatných rodinných členov, ktorí sa až tak o stav alebo zariadenie domu nestarajú.

V prípade, že niekto trpí obsedantno-kompulzívnou poruchou, čistenie niečoho alebo vykonávanie iných opakovaných činností (nutkanie robiť tieto činnosti) je spôsobom, akým sa táto osoba zbavuje posadnutých nedobrovoľných myšlienok a nápadov. Môže ísť o jednoduché druhy posadnutosti, akými sú strach zo založenia ohňa, ale môže ísť aj o príliš vážne alebo čudné posadnutosti. Raz v minulosti sa objavil prípad pacienta s touto obsedantno-kompulzívnou poruchou, ktorý sa bál toho, že by sa raz poslal svojej vlastnej dcére zabalený ako balík.

Ako odhaliť túto poruchu? Faktom je, že rôzne druhy nutkania sa zdajú pre okolie naozaj čudné, zatiaľ čo chorá osoba v nich vidí význam. Napríklad, ak osoba udržiava na polici poriadok, kde sa zvyčajne skladuje zrno, určite sa obáva hmyzu. Ale ak niekto tieto police čistí, dáva tam obyčajné vázy alebo krčahy podľa farby, tvaru, atď, môže ísť o symptóm tohto ochorenia.

4. Šetrnosť alebo sylogománia?

Chamtiví ľudia sa so svojím majetkom nerozlúčia, ani v tom prípade, že by bol pre nich úplne bezvýznamný. Výsledkom je, že balkón ich bytu alebo zadný dvor ich domu sú plné odpadkov, ktoré "by sa jedného dňa ešte mohli pridať".

Sylogománia alebo patologické hromadenie peňazí je choroba, keď chorá osoba zbiera a udržiava nevyhnutné veci. Množstvo týchto vecí je tak veľké, že týchto ľudí vyraďuje z normálneho života - blokujú ďalšie domáce spotrebiče alebo bránia zatváraniu dverí.

Ako možno odhaliť túto chorobu? Zvyčajne sa chamtiví ľudia o svoje veci, ktoré zbierajú, aj starajú. Opravujú ich a dávajú ich na police, zatiaľ čo chorí ľudia hádžu veci iba na kopu. Ľudia s ochorením sylogománia majú tendenciu odmietať pomoc zvonku a chcú "chrániť" ich majetky dokonca aj vtedy, ak sú rozbité alebo neopraviteľné.

5. Prehnaná starostlivosť alebo Munchausenov syndróm?

Prílišné sledovanie detí kvôli malicherným dôvodom môže byť prejavom prehnanej starostlivosti. Úzkosť rodičov môže byť pre deti nebezpečná, pretože v neskoršom veku môžu trpieť nízkym sebavedomím ako aj nedostatkom úplne bežných životných zručností.

Munchausen Syndróm je viac typický pre ženy. Ľudia trpiaci týmto syndrómom si umelo vyvolávajú príznaky nejakej choroby u svojich detí alebo aj u iných ľudí, ktorí sú na nich závislí. Táto zvláštna a obrátená metóda pomáha matkám pritiahnuť pozornosť a súciť ich okolia.

Ako odhaliť túto poruchu? Je veľmi ťažké spozorovať tento syndróm, pretože mamy nepripúšťajú, že by umelo vyvolávali symptómy choroby u svojich detí. Deti takýchto matiek sú často hospitalizované na rôzne ochorenia, ktorých príčiny sú často záhadné, pretože symptómy ktoré matka vysvetľuje a výsledky testov nie sú totožné.

6. Roztržitosť alebo topografická dezorientácia?

Ak ste osoba, ktorá sa ľahko stratí vo svojom vlastnom meste, je pravdepodobné, že máte zlé priestorové myslenie. Tento problém je známy viacerým ľuďom, no väčšinou ním trpia ženy, ktoré majú “topografický kretinizmus” častejšie. Veľmi často je to neschopnosť nájsť spôsob východiskovej črty.

Topografická dezorientácia je neurologická porucha, pri ktorej sa pacient za istých podmienok nedokáže orientovať.

Ako odhaliť toto ochorenie? Ľudia s topografickou dezorientáciou nedokážu označiť smer ich cesty v súvislosti k prostrediu. Môžu si pamätať značky, ale nemajú predstavu, ktorým smerom idú. Ľudia, ktorí trpia vážnymi poruchami topografickej dezorientácie sa môžu stratiť dokonca vo svojom rodnom meste. Veľmi často je táto porucha výsledkom porúch mozgu, akými sú mŕtvica alebo krvácanie do mozgu.

7. Hnus alebo paruréza?

Veľmi často sa neochota chodiť na verejné miesta dostavuje kvôli strachu z nečistoty. Strach z dostatia baktérie E. coli môže byť silnejší ako túžba vyprázdniť svoj močový mechúr.

Paruréza (alebo hanblivosť či hrôza z verejných toaliet) je strach vymočiť sa na verejných toaletách. Ak sú okolo vás na verených záchodoch cudzí ľudia, ľudia s parurézou sa cítia "ohrození", čo vyúsťuje do zvýšenia hladiny adrenalínu, čo vedie ku kŕčom močového traktu. Väčšinou majú problémy s prispôsobením sa novým podmienkam muži alebo aj v rámci problémov v komunikácii s opačným pohlavím v mladosti, čo má za následok v neskoršej dobe nástup tohto ochorenia.

Ako odhaliť toto ochorenie? Paruréza sa líši od hanblivosti aj od vyberavých spôsobov. Faktom je však, že má tendenciu napredovať. V počiatočnej fáze majú pacienti ťažkosti len s prítomnosťou iných ľudí na toaletách, no v poslednej fáze začínajú pociťovať ťažkosti aj doma. Táto fóbia je široko rozšírená a trpí ňou asi 220 nmiliónov ľudí na celom svete s podobnými ťažkosťami.

8. Zdravé stravovanie alebo ortorexia?

Zdá sa, že ľudia, ktorí sú závislí od zdravého stravovania, majú svoju vlastnú "tajomnú spoločnosť". Členovia tejto "spoločnosti" poznajú kalórie a nutričné hodnoty všetkých jedál a sú schopní kombinovať potraviny kvôli lepším zdravotným prínosom. Ba čo viac, majú super schopnosť nepribrať na hmotnosti.

Ortorexia je porucha príjmu potravy, ktorú charakterizuje maniacká túžba konzumovať iba "zdravé" potraviny. Ľudia s ortorexiou venujú takmer celý svoj voľný čas rozmýšľaniu nad zdravým stravovaním a sú veľmi zvedaví na zdravie iných a na jedálny lístokmenu.

Ako odhaliť túto poruchu? Ak máte ortorexiu, ochutnávať kvalitu alebo preferovať niečo pred niečím nemá pre vás význam. Postihnutá osoba môže bez problémov zjesť nechutné jedlo len preto, že je zdravé. Myšlienky posadnutosti na potravu nesúvisia iba so zložením produktov. Dokonca aj proces prípravy jedla má prísne pravidlá. Kuchynské pomôcky (ako napríklad panvice na vyprážanie a dosky na rezanie) - to všetko musí spĺňať “eko parametre”.

9. Zlá nálada alebo depresia?

Mnoho ľudí sa často cíti smutne, osamelo alebo bez sebavedomia. Zvyčajne je zlá nálada reakciou na udalosti, ktoré sa v živote stávajú.

Depresia je vážna psychologická porucha. Jej hlavnými znakmi sú zlá nálada alebo neschopnosť tešiť sa zo života.

Ako odhaliť toto ochorenie? Ľudia s depresiou strácajú schopnosť sústrediť sa a pokúšajú sa vyhýbať kontaktom s priateľmi. Ľudia postihnutí depresiami sa sústredia len na negatívne stránky života a trpia zníženým sebavedomím. Ba čo viac, depresívne poruchy sú sprevádzané somatickými prejavmi, ako sú nespavosť, bolesť pri srdci alebo v brušnej časti a úbytok hmotnosti.

10. Strach alebo fóbia?

Strach je vývojový mechanizmus, ktorý potrebujeme na to, aby sme prežili. Ak sa bojíme, v našom tele sa uskutočňuje množstvo chemických reakcií: v našej krvi sa zvyšuje adrenalín, norepinepfrín a testosterón. Sú to prvky, ktoré dokážu ľudí "rozbehnúť, rozkričať" a prinútiť ich urobiť množstvo iných činností.

Fóbia je nekontrolovateľný patologický strach, ktorý sa zvyšuje pri myšlienke na nejaký predmet alebo situáciu, ktorej sa bojíme. Nemá nič spoločné s obyčajným strachom, fóbia negatívne ovplyvňuje našu dušu, t.j. psyché a prispieva tým k vývoju neuróz, nervóznych tikov a depresií.

Ako odhaliť toto ochorenie? Strachy sa objavujú v situáciách, ktoré sú hrozbou pre náš život alebo pre naše zdravie, zatiaľ čo fóbie sa nedajú racionálne vysvetliť, ako napríklad darofóbia (strach dať alebo dostať darčeky) alebo slovofóbia (strach z určitých slov). Na rozdiel od strachov majú ľudia trpia fóbiami, nesmierne bolestivé fyzické príznaky, akými sú zhoršené dýchanie, potenie a veľmi vysoký srdcový tep.

11. Hypochondria alebo paranoja?

Ľudia, ktorí sú náchylní na obavy, sa považujú za hypochondrov. Táto vrodená osobnostná črta produkuje tony úzkosti. Hypochondrov trápi to, aký urobia na druhých ľudí dojem, zdá sa im, že nikdy nie sú dosť dobrí. Všeobecne povedané, hypochondria je nedostatok sebadôvery, podozrievavosť a očakávanie niečoho horšieho.

Paranoja je druh psychózy, ktorú charakterizuje prítomnosť vidín. Tieto vidiny sú v rozpore s realitou a existujú len v predstavách postihnutých ľudí. Preto paranoici často hľadajú skryté významy za niečím, čo neexistuje.

Ako odhaliť toto ochorenie? Ak máte paranoidné myšlienky, človek prestáva byť sociálne aktívny - prestáva pracovať a začína počúvať zvuky v prázdnej miestnosti. Avšak všetky paranoidné dohady sú založené skôr na domnienkach a emóciách ako na faktoch.

Už ste niekedy stretli ľudí, ktorí mali tento druh správania? Bolo ťažké s nimi o tom komunikovať? Povedzte nám o svojej skúsenosti v komentároch!

Pozrite si fotografie na Depositphotos, Depositphotos