Ako sa s partnerom držíte za ruky? Môže to veľa o vašom vzťahu odhaliť

Držanie sa za ruku s vašou milovanou osobou je veľmi prirodzené. A tento spôsob vyjadrovania svojich pocitov samozrejme veľmi zaujíma aj psychológov.

Zdravanalada.sk preskúmala niekoľko štúdií sociálneho správania a zisťovala spôsoby, ako sa držíme s blízkou osobou za ruku, čo je zároveň aj odhalením toho, aký máte životný vzťah.

Jemné prepletenie prstov: rešpekt

Tento spôsob držania rúk naznačuje, že ide o emocionálne stabilný vzťah a, že plne svojmu partnerovi dôverujete. Naznačujete tým druhým ľuďom, že ste vo vzťahu a stále viac sa vzdávate svojho osobného priestoru - rešpektujete pocity a osobnosť toho druhého.

Dlaň v dlani: zodpovednosť

Toto je celkom populárny spôsob držania rúk, ktorý znázorňuje kto vo vzťahu dominuje. Ten, ktorý má dlaň otočenú smerom nadol, je vodcom. Ak chcú muži chrániť alebo upokojiť svoju partnerku, držia ruky týmto spôsobom.

Prepletené prsty: starostlivosť

Skôr ste závislý na stabilnejších vzťahoch ako iba na fyzickej príťažlivosti. Pokúšate sa byť ku každému čestný bez toho, aby ste zakrývali svoje slabé stránky a nedostatky. Váš vzťah je založený na dôvere a starostlivosti.

Držanie sa za jeden prst: flirtovanie

Váš vzťah je vo fáze flirtovania. Zatiaľ iba o sebe spoznávate nové veci a nie ste pripravení pre istý druh zodpovednosti. Ak je vzťah nejakej dvojice úplne na začiatku, podľa takéhoto držania sa rúk zvyčajne spoznáte, že ide o začiatky.

Náhodné dotyky: skryté sympatie

Ak sa prechádzate a dotýkate sa jemne rúk, ale rukami sa v skutočnosti nedržíte, znamená to, že jeden z vás vysiela neverbálne signály sympatie. No väčšinu času nie je vzťah nič iné iba priateľstvom.

Držanie sa za prsty: dôvera

Ten, kto drží prsty, naznačuje svoj rešpekt a vernosť a je pripravený človeka chrániť. Ten, ktorého ruku druhý partner drží, naznačuje plnú dôveru. Ak majú 2 ľudia zdravý a stabilný vzťah, držia sa za ruky týmto spôsobom.

Držanie sa za zápästie: príťažlivosť

Tento spôsob držania rúk vyzerá dosť agresívne a naznačuje, že ste vás druhá osoba fyzicky priťahuje a, že sa naozaj potrebujete. No toto gesto môže naznačovať aj to, že človek je hrubý a sebecký.

Držanie sa okolo pása: túžba

Váš vzťah je skutočne blízky. Ide o kompromis medzi prechádzkou a objatím. Ak takéto gesto prejaví čo i len jeden z partnerov, znamená to, že jeden z partnerov si druhého privlastňuje.

Oficiálne držanie sa za ruky: zmysel bezpečnosti

Týmto spôsobom dievča naznačuje, že potrebuje podporu a pomoc. Ide o klasické gesto, ktoré prezrádza, že ide o stabilný vzťah. Avšak toto gesto neznamená, že ľudia sa majú radi.

Ako sa s vaším partnerom držíte? Povedzte nám o tom v komentároch.

Ilustrovala Leisan Gabidullina.