Ako som schudla 4 kg za 4 týždne a ešte mi za to aj zaplatili

Milujem varenie aj jedenie a to sú práve tie dôvody, prečo rýchlo priberám. Počas svojho života som skúsila rôzne diéty a veľa som cvičila. No nikdy sa mi nepodarilo dosiahnuť požadované výsledky kvôli mojej lenivosti. Zvyčajne to vyzeralo takto - začala som chudnúť plná motivácie, no po 2 týždňoch som to vzdala.

Aj leniví ľudia chcú vyzerať dobre. Keďže stále hľadám triky, ktoré proces chudnutia zjednodušujú, rada by som sa s čitateľmi v zdravanalada.sk podelila s jedným takýmto trikom. Rada by som poznamenala, že ide o moju osobnú skúsenosť a všetko, s čím sa chcem s vami podeliť, je môj subjektívny názor, ktorý nechcem nikomu vnucovať.

Ako som schudla 4 kg za 4 týždne a ešte mi za to aj zaplatili

Ahoj! Volám sa lenivá Karin, ktorá nemá rada diéty a športy, ale stále sa snaží schudnúť.

Možno ste už počuli alebo aj videli show o chudnutí. V rôznych krajinách má rôznu podobizeň, no cieľ je všade rovnaký - účastníci chudnú pomocou diét a cvičenia a ten, kto schudne najviac (podľa percenta úbytku, nie kilogramov), vyhráva. Ako všetci vieme, peniaze sú najlepšou motiváciou. Preto aj tieto show nazývajú "diétové odmeny" za stratu hmotnosti. Existuje aj veľa stránok a služieb, kde sa strata hmotnosti za peniaze stáva formou hry. Preto som sa to rozhodla vyskúšať, ale namiesto použitia webstránky, som si len požičala princíp a ponúkla som svojim priateľom, aby sa zúčastnili "stávky o štíhlosť".

Zaujala ma najjednoduchšia voľba, kde som musela schudnúť 4% svojej hmotnosti za 4 týždne. Ten, kto úlohu splní, vyhráva.

Ak sa podarí niekomu cieľ dosiahnuť, dostane celú odmenu. Ak by boli viacerí ľudia, potom sa peniaze rozdelia medzi výhercov. Neexistujú žiadne fotografické hlasy, ani žiadne hranie o peniaze v tombole a ani povinné cviky. Účastníkom matematicky vypočítajú, koľko majú schudnúť, a to, ako to urobia, záleží len na jednotlivcovi. Keď som povedala svojim priateľom o tejto metóde, 10-15 ľudí ihneď súhlasilo, no len 5 z nás túto hru skutočne začali. No čím viac ľudí sa zúčastní, tým väčšia šanca je vyhrať menej peňazí. Každopádne, už aj 2 ľudia sú v súťaživosti dosť. Je lepšie staviť sa o viac peňazí, ktoré by bolo hanbou prepásť a celkom príjemné vyhrať. S každým sme sa stavili o 20,- dolárov.

Ako som schudla 4 kg za 4 týždne a ešte mi za to aj zaplatili

Ja som na začiatku experimentu vážila 71 kg.

Keď som svojim priateľom povedala o pravidle 4/4 (4% hmotnosti v rámci 4 týždňov), každý si vypočítal, koľko kg musí schudnúť a začal ponúkať zvýšenie stávok.

Každý uznal, že schudnúť pár kg za mesiac, je ľahkým sústom. Pretože, čím viac vážite, tým ľahšie je zbaviť sa kilogramov navyše. No pre mňa to bolo naopak. Keď som sa zbavila v roku 2014 nadváhy, bolo jednoduché schudnúť 14 kg v priebehu roka, pretože som sa na svoj pohľad v zrkadle zakaždým znechutila a tento fakt ma veľmi motivoval.

Ako som schudla 4 kg za 4 týždne a ešte mi za to aj zaplatili

Na ľavej strane je Október 2014, kde som vážila 82 kg. Na pravej fotografii je Január 2015, kde som vážila 68 kg.

Pred začiatkom hry som už vedela, ktoré metódy použijem na dosiahnutie cieľa.

V pokri o úbytok hmotnosti nie je povinný program, ktorý pozostáva z cvičení a zdravej výživy. Každý účastník si vyberie najpohodlnejší spôsob, ako chce schudnúť. Tak som si vybrala jednoduchý spôsob a moje metódy vyzerali takto: 2-3 týždenne: cross-fit tréning s osobným fitness trénerom. Jeden mesiac už navštevujem posilňovňu - 2 týždne pred experimentom ako stratiť hmotnosť a 2 týždne počas experimentu. V priebehu tohto krátkeho obdobia som náhle zistila, že človek môže vypotiť galóny pri drepoch, klikoch a ABS cvikoch. Aplikácia na spočítavanie kalórií a vody: Veľa krát som už diétovala, ale nikdy som si neprepočítavala môj kalorický príjem. Jednoducho som bola príliš lenivá, aby som to počítala, niečo som si zapísala a potom som kalkulovala. Ale jednoduchá aplikácia pre kalkuláciu sa stala pre mňa doslova malým zázrakom. Ukázalo sa, že pijem veľmi málo vody a napriek skutočnosti, že takmer vôbec nejem nič vyprážané ani údené, stále konzumujem príliš veľa tukov. Peniaze: toto je to, čo mi skutočne pomohlo povedať nezdravým potravinám "nie" - bez akýchkoľvek vnútorných bojov. A toto je to, čo ma na začiatku fyzického tréningu aj motivovalo. Kdekoľvek som videla v chladničke tyčinku Snickers a opýtala som sa svojho "ja", či ju mám alebo nemám zjesť - odpoveď bola 20,- dolárov. Keď som chcela vysokokalorické buchty, skontrolovala som si nutričnú hodnotu v mojej aplikácii a zistila som, že obsahujú polovicu dennej normy pre príjem tukov a moja túžba zjesť ich sa stratila.

Všetko šlo výborne až do momentu, kým som na 3 tretí týždeň experimentu nenavštívila archeologické vykopávky, kde sa stalo niečo nečakané.

Život v stane a archeologické výkopy nahradili moje fyzické cvičenie. No so stravou tam bol malý problém. Prvé ráno mi dlho trvalo, aby som sa pripravila a môj manžel šiel na raňajky sám. Prišiel s ovsenou kašou s kondenzovaným mliekom, kandizovaným ovocím a hrozienkami. Samozrejme keby som šla na raňajky ja sama, nepýtala by som si všetky tieto sladké maškrty. Takže cukor moju vôľu úplne jednoducho presvedčil, pretože bol mojou slabou stránkou. Po sladkých raňajkách som si dala zmrzlinu, sódu a šišky, ktoré sme si každý deň kupovali v najbližšom obchode. Našťastie tento 1-týždňový flám nejako drasticky moju hmotnosť neovplyvnil, no určite ma od môjho cieľa oddialil. Keď som sa vrátila domov, moja váha bola 69 kg. Predo mnou bol ešte jeden týždeň a ja som mala veľmi málo času stretnúť sa s inými účastníkmi, tak som to nechala tak. No prvý človek, ktorého som musela stretnúť, to som bola ja sama.

Aby som dosiahla svoj cieľ, použila som núdzovú metódu - začala som rýchlu diétu bez použitia soli.

Táto diéta trvá 9 dní - v každej fáze 3 dni, kde potrebujete zjesť okolo 800 g potravy. Bolo mi to ľúto, no diétu som si skrátila na 3 dni. Nesolená ryža bez akéhokoľvek korenia a omáčok. Varené kura alebo kuracie mäso na pare bez soli a korenia. Rôzne druhy zeleniny a ovocia okrem zemiakov, banánov a grepov. Moja diéta skončila jeden deň skôr pred kontrolou hmotnosti. Postavila som sa na váhu a nemohla som uveriť vlastným očiam - moja hmotnosť bola 66 kg. Schudla som 4,1 kg namiesto 2,7 kg v priebehu 4 týždňov. Druhým príjemným momentom bolo, keď som zistila, že okrem mňa sa podarilo cieľ dosiahnuť iba jednému dievčaťu. Dostať odmenu bol krásny bonus okrem faktu, že som nielenže schudla, koľko som chcela, ale som zhodila ešte aj 1,3 kg navyše.

Ako som schudla 4 kg za 4 týždne a ešte mi za to aj zaplatili

Rozdiel nie je obrovský, ale je viditeľný a ja sa môžem konečne tešiť na to, ako si oblečiem svoje staré oblečenie. Celkovo som stratila niekoľko cm, tukové vrstvy na chrbáte sa scvrkli a mám výraznejší pás.

Bola to pre mňa výborná metóda, aby som sa navzájom kontrolovala, no mala jednu nevýhodu...

Pokerové chudnutie mi pomohlo začať pracovať bez výhovoriek a odkladaní - nie teraz a tu. No nepomohlo mi stať sa iným človekom - som stále človek, ktorý má zlé stravovacie návyky a v stravovaní nepozná závislosť na zdravých jedlách. Dnes vážim 68-69 kg. Je to lepšie, ako to bolo predtým, ale stále je to ďaleko od mojej vysnívanej hmotnosti. No chápem, že nie je až tak veľmi dôležité bojovať s lenivosťou, ale naučiť sa kontrolovať svoje pocity a nahradiť zlozvyky dobrými návykmi. Preto budem pokračovať s experimentovaním a vyhľadávaním spôsobov a jedného dňa budem voči strave ľahostajná a začnem ju vnímať nielen ako zdroj pozitívnych emócií, ale ako "palivo" pre moje telo.

Už ste niekedy vyskúšali niektorú diétu? Pomohlo vám to dosiahnuť váš cieľ? Prosím povedzte nám o tom v komentároch!