Ako vyzeralo ovocie a zeleniny v minulosti

Nie je tajomstvom, že dnešné ovocie a zelenina vyzerajú úplne inak ako v čase našich predkov. Ľudstvo urobilo významný pokrok v tom, že zlepšilo ich chuť aj vzhľad. V tomto článku uvidíte, ako vyzerali banány, baklažán a iné druhy ovocia a zeleniny ešte pred tým, ako sa ľudstvo rozhodlo, že ich vyšľachtí.

Zdravanalada.sk vás pozýva na krátku okružnú jazdu do minulosti, ktorá vám pomôže pochopiť akí môžeme byť šťastní, že žijeme v prítomnosti.

Vodný melón

Táto maľba zo 17. storočia, ktorú namaľoval Giovanni Stanchi znázorňuje druh vodného melóna, ktorý v moderných časoch určite nikto nevidel. Vďaka šľachteniu sa vedcom podarilo menšie vodné melóny s bielym vnútrom modifikovať na menšiu červenú verziu, ako ju poznáme dnes.

Banán

Ľudia z Papua Novej Guinei a Južnej Ázie sa tešia chuti banánov už 10 000 rokov. Avšak banány zdomácnenli len pre 7 000 rokmi. Ich vzhľad aj chuť boli veľmi odlišné od tých moderných. Moderné banány sú hybridom musa acuminata a musa balbisiana, ale ich chuť a vzhľad sa veľmi vylepšili.

Baklažán

Prvé baklažány vypestovali v Číne a vyzerali úplne ináč ako tie moderné. Boli pichľavé, malé a mali rôzne farby od žltej až po svetlomodrú. Trvalo veľa času a úsilia, aby sa podarilo moderné baklažány predĺžiť a vyšľachtiť ich tak, aby boli chutnejšími. Ale stálo to za to, však?

Broskyňa

Broskyne vyzerali niekedy úplne ináč. Vyzerali skôr ako čerešne a nie ako veľké šťavnaté ovocie, ako ich poznáme dnes. Najprv sa pred 4 000 rokmi pred Kristom spomínajú v Číne. Potom sa veľmi zmenil ich tvar aj chuť.

Uhorka

Predkovia moderných uhoriek boli pichľavé a ich ovocie bolo plné semien. Ale čo je dôležité je to, že boli jedovaté. Po vyšľachtení sa začali používať na terapeutické účely. Ako potravina sa prvýkrát použili v Indii pred viac ako 6 000 rokmi.

Avokádo

Avokádo sa udomácnilo v treťom miléniu pred Kristom. Aztékovia ho nazývali "lesný olej" (podľa kroník z Peru od Pedra Cieza de Leóna z roku 1553). Pôvodne sa používalo iba avokádové jadierko, ktoré sa rozdrvilo, zmiešalo so sadzou a používalo sa v medicíne. Mimochodom, avokádové jadierko tvorilo v tom čase 80 % celého objemu ovocia.

Paradajka

Prvé paradajky vyzerali ako malé a tmavé lesné plody. Majú pôvod v Južnej Amerike, no v Európe sa veľmi dlho verilo, že sú jedovaté a pestovali sa ako okrasné plodiny.

Ktoré z predchodcov moderného ovocia a zeleniny vás prekvapili najviac? Povedzte nám o tom v komentároch.

Pozrite si fotografie na pixabay