Alphonse Allais

Alphonse Allais

Alphonse Allais bol francúzsky spisovateľ a humorista, ktorý sa preslávil v 19. storočí. Jeho práce boli vynikajúcim príkladom absurdu a humoru v literatúre. Allais bol významným predstaviteľom francúzskeho symbolizmu a odvážneho humoru.

Jeho najznámejšie diela zahŕňajú sériu absurdných článkov, ktoré boli publikované v časopise Le Chat Noir v rokoch 1883 až 1887. V týchto článkoch Allais vtipkoval o rôznych témach, ako sú politika, filozofia, veda a móda. Napríklad, jeden z jeho článkov sa nazýva "Le Funambule" a opisuje výstrel špióna, ktorý sa prechádza po lanovom moste. V článku Allais ironicky hovorí o tom, že špión bol schopný prejsť mostom bez toho, aby spadol, pretože bol vyškolený v "akrobatickom gymnastickom umení".

Ďalším významným dielom Allaisa je "Les Desastreuses Aventures des Orphelins de Baudelaire" (The Miserable Adventures of the Baudelaire Orphans), ktoré bola paródia na román Charlesa Dickensa "Les Aventures de Oliver Twist". V tejto knihe Allais vtipkoval o živote detí v chudobnej štvrti a ukazoval absurditu ich situácie.

V krátkych prózach a básňach Allais tiež vtipkoval o rôznych témach, ako sú láska, smrť a život. Jeho humor bol vždy jemný a subtílny, ale zároveň výstižný a vtipný.

Alphonse Allais bol významným francúzskym spisovateľom a humoristom, ktorý sa preslávil svojou odvážnou a absurdnou tvorbou. Jeho diela sú dodnes považované za kultové a ukazujú, ako môže humor byť nielen zábavný, ale aj umelecky hodnotný.

Alphonse Allais

Alphonse Allais