Ketóza

Ketóza

Ketóza je stav, keď telo spaľuje tuk ako primárny zdroj energie namiesto sacharidov. Toto sa dosahuje redukciou príjmu sacharidov a zvýšením príjmu tukov. Hlavným princípom ketogenickej diety je vytvorenie stavu ketózy, aby sa zlepšil zdravotný stav a znížili zdravotné problémy, ako je napríklad cukrovka, vysoký cholesterol, vysoký krvný tlak a ochorenia mozgu, ako je napríklad Alzheimerova choroba.

V ketogenickej diéte sa odporúča konzumovať veľké množstvá bielkovín a zdravých tukov, ako sú avokádo, maslo, olivový olej, semienka a orechy, a znížiť príjem sacharidov na minimálne množstvo. Sacharidy sa nahrádzajú vlákninou a zeleninou s nízkym obsahom sacharidov, ako sú brokolica, zeler a špenát.

Výsledkom je, že telo začne spaľovať tuk ako zdroj energie a vytvára ketónové telá, ktoré sú zdrojom energie pre mozog a svaly. Táto strava môže viesť k zníženiu telesnej hmotnosti, zlepšeniu zdravia a výkonu mozgu, ako aj k redukcii zdravotných problémov. Avšak, vyžaduje sa opatrnosť pri jej dodržiavaní, pretože niektoré štúdie ukazujú, že dlhodobé dodržiavanie ketogenickej diety môže mať negatívne dôsledky na zdravie a vyžaduje sa konzultácia s odborníkom na výživu.