Koľko krát môžete nosiť svoje oblečenie pred tým, ako ho vyperiete

Každý z nás už určite držal v ruke nosené oblečenie a čudoval sa, ako sme si ho mohli ešte raz obliecť alebo ako sme ho mohli dať do práčky. Nie každý pozná všetky pravidlá pre pranie. Napríklad, potrebujete vyprať nejaké oblečenie naopak, pretože pohlcuje telové tekutiny, ktoré sú primárne vo vnútri. A niekedy sú naše veci oveľa špinavejšie ako vyzerajú.

Zdravanalada.sk sa rozhodla zostaviť zoznam toho, ako dlho by ste mali nosiť rôzne druhy oblečenia pred tým, ako ich musíte vyprať.

1. Spodnú bielizeň si oblečte iba jeden krát.

Myslíme si, že každý by súhlasil s faktom, že spodné oblečenie by sa malo prať zakaždým razom, ako si ho oblečiete. Je to jednoduché pravidlo hygieny.

2. Džínsy: po 5 až 6 noseniach

Pravidelná téma rozhovorov je ako často by ste mali nosiť svoje džínsy pred praním. Vaši rodičia by povedali, že ich potrebujete dať vyprať zakaždým razom, dokonca aj po jednom praní. Ale vaši priatelia trvajú na tom, že džínsy by sa mohli praním poškodiť a že by mohli pustiť farbu ak ich príliš často periete. Hovorí sa, že optimálny počet nosení je 5-6 krát.

3. Tričká a topy: po jednom nosení

Tričká by sa mali nosiť pod spodným oblečením, pretože sú vo veľmi tesnej blízkosti ku vašej pokožke a absorbujú najväčšiu časť potu. Vyperte ich zakaždým nosením. Jediná výnimka je, ak ich budete mať oblečené iba jednu hodinu alebo ešte menej.

4. Šaty: po jednom alebo 2 noseniach

Nie je potrebné, aby ste svoje šaty prali po každom nosení, pretože to môže znehodnotiť ich farbu aj látku, najmä ak pod nimi nosíte tričko. Ak ste však mali šaty oblečené po celý deň počas horúceho dňa v lete, je lepšie vyprať ich po každom jednom použití, pretože vstrebali veľa potu.

5. Podprsenka: po 3 až 4 razoch

V porovnaní so spodným oblečením ju nemusíte za každým razom prať. Pokiaľ ju dáte medzi noseniami vyvetrať, môžete ju použiť aj 4 krát. To sa však v žiadnom prípade nevzťahuje na športovú podprsenku.

6. Ponožky, spodky a pančuchy: po každom použití

Od detstva sú každému známe pravidlá nosenia ponožiek. Naše mamy trvali na to, aby sme ich dali vyprať po každom nosení. A je to pravda. Predstavte si, koľko baktérií a špiny zadržiavajú vaše nohy.

7. Športové oblečenie: po každom použití

Nebuďte leniví - vyperte si svoje športové oblečenie zakaždým razom po nosení. Nezáleží na tom, ako dlho ste trénovali, ide o to, že ste sa (vo fitnesscentre) potili a dotýkali rôznych strojov a zariadení.

8. Pyžamo: po 3 až 4 noseniach

Nepríjemný zápach zo špinavého pyžama vám môže pokaziť pokojný spánok a ráno sa môžete cítiť unavene. Dožičte si zdravý spánok a postarajte sa o to, aby ste mali pyžamo čisté. Lepšie je pred spaním sa osprchovať a pyžamo dať vyprať po 4 použitiach.

9. Topánky: ak sú špinavé

Topánky je potrebné vyčistiť zakaždým razom, ako sa zašpinia a podľa ich stavu. No buďte opatrní, aby ste ich nezničili vodou.

10. Sukne, nohavice a šortky: po 3 noseniach

V porovnaní s džínsami potrebujete prať sukne, nohavice a šortky častejšie. Za bežných okolností to urobte po 3-4 noseniach.

Máte radi pranie svojho oblečenia? Ak bol pre vás článok užitočný, napíšte nám komentár.