Kto sú a odkiaľ sú?

Kto sú a odkiaľ sú?

Nepoznáte, v ktorej krajine muži seba ozdobujú takýmito kvetinovými venčekmi a girlandami. Ich vlasy si česajú a natierajú ich kozím maslom a arómatickými olejmi a navliekajú si venčeky zložené z kvetov, tráv a listov. Tu nie je žiadna kanonická forma, každý sa snaží zdôrazniť svoju individualitu. A áno, je to Saúdská Arábia!

Kto sú a odkiaľ sú?

Tak ich nazývajú - "kvetinoví muži" a patria k malému národu, ktorého osada sa nachádza na vrchu hory v provincii Asir. Do nedávna boli tak izolovaní od vonkajšieho sveta, že sa dostali do ich dediny len lezením po schodoch a lanách. Ale v roku 1990 sa do dediny viedla lanová dráha.

Kto sú a odkiaľ sú?
Kto sú a odkiaľ sú?

Je známe, ako rozvinutá je v arabskom umení záhradníctvo a parfumérstvo. To sa zaoberalo väčšinou miestnych mužov. Dnes viac zarábajú na turistoch, ktorí sú ešte pomerne skromní. Ale jasne sa zvýši, ak zvážime, ako zaujímavým sa zdá byť tento rituál pre zahraničných návštevníkov. Kvetinoví muži sú tiež známi svojimi skvelými tanečnými schopnosťami. Niektorí z nich účinkujú v miestnych divadlách a sú vyhľadávanými umelcami na svadbách a oslavách.

Kto sú a odkiaľ sú?
Kto sú a odkiaľ sú?