Parenica bola nedávno uznávaná ako jeden z najlepších syrov na svete.

Parenica bola nedávno uznávaná ako jeden z najlepších syrov na svete.

Parenica je slovenský syr, ktorý sa tradične vyrába z ovčieho mlieka. Vyrába sa predovšetkým v regióne okolo mesta Liptovský Mikuláš a v blízkosti hraníc s Poľskom a Českom.

Syr Parenica je zvláštny svojou vláknitou štruktúrou, ktorá ho odlišuje od iných druhov syra. Pri výrobe sa mlieko kysne a zahrieva, potom sa oddeľuje syrovátka a zvyšná hmota sa mieša a formuje do tvaru tenkých, dlhých valcov. Tieto valce sa následne spaľujú vo vriacej vode a zavesia sa sušiť.

Existujú rôzne druhy parenice, ktoré sa líšia podľa spôsobu výroby a použitých surovín. Okrem klasického parenicu z ovčieho mlieka existuje aj parenica z kozieho mlieka a z miešaných mliek. Medzi ďalšie druhy patria napríklad parenica so zemiakmi, ktorá sa vyrába pridaním strúhanky zemiakov do syrového cesta.

Syr Parenica sa zvyčajne podáva na kúsok chleba alebo sa používa na prípravu rôznych jedál. Je možné ho grilovať alebo opekať na panvici, používať ho na prípravu rôznych omáčok alebo ho jednoducho podávať s ovocím alebo zeleninou. Je to typický slovenský syr, ktorý je obľúbený nielen v domácej kuchyni, ale aj v reštauráciách a na rôznych podujatiach po celom Slovensku.

Parenica bola nedávno uznávaná ako jeden z najlepších syrov na svete.

Parenica bola nedávno uznávaná ako jeden z najlepších syrov na svete.