Pelé

Pelé

Pelé je jedna z najslávnejších futbalových legendárnych postáv. Narodil sa 23. októbra 1940 v meste Tres Coracoes v Brazílii a začal svoju profesionálnu kariéru v roku 1956 vo veku 16 rokov. Hral na pozícii útočníka a bol považovaný za jedného z najlepších futbalistov všetkých čias.

Pelé hrával za Brazíliu na tri majstrovstvá sveta a bol kľúčovým hráčom pri víťazstve Brazílie na MS 1958, 1962 a 1970. Tiež bol súčasťou brazílskeho tímu, ktorý získal zlaté medaily na Olympijských hrách v Riu de Janeiro v roku 1964.

Pelé sa tiež preslávil ako hráč klubových tímov. Hral za Santos FC v Brazílii a New York Cosmos v Spojených štátoch. Počas svojej kariéry strelil viac ako 1 000 gólov a bol ocenený mnohými individuálnymi oceneniami, ako napríklad Zlatý míč FIFA pre najlepšieho futbalistu sveta.

Pelé je tiež známy ako ambasádor futbalu a je považovaný za jednu z najväčších ikon športu vôbec. Jeho vplyv na futbal a na celkovú popularitu športu je nepopierateľný a dodnes sa považuje za jednu z najvýznamnejších osobností vo svete futbalu.