Prečo sa mi nedarí schudnúť?

Prečo sa mi nedarí schudnúť?
Prečo sa mi nedarí schudnúť?

Prečo sa mi nedarí schudnúť? To je otázka, ktorú si kladú mnohí ľudia. Niekto sa chce zbaviť pár kilogramov pred dovolenkou. Niekto sa snaží vliezť do obľúbených džínsov po novoročných sviatkoch. A niekto sa celý život trápi so "širokými kosťami" a snaží sa zbaviť nadbytočných kilogramov.

Ale niekedy sa prosto nedarí schudnúť, napriek všetkým úsiliam: cvičeniam do sedmičky, diétach na jednej vode, tabletkách na chudnutie...

Tak prečo sa nedarí schudnúť? Po rokoch praxe lekár Berg zistil hlavné dôvody, prečo sa nedarí schudnúť. Preberieme ich v tomto článku.

Chyba č. 1: ovocie v jedálničku

Toto je jednou z najčastejších príčin, prečo sa nedarí schudnúť pri "správnom stravovaní". Mnoho ľudí totiž považuje za prospešné jablká, grepy, banány a iné ovocie, preto ich zaradí do svojho diétneho jedálnička.

Ale ovocie obsahuje ovocný cukor – fruktózu. Zatiaľ čo glukózu dokážu rozkladať svalové, nervové a iné bunky, fruktózu môžu rozkladať iba pečeňové bunky. To znamená, že celá fruktóza sa dostane do pečene a výrazne ju preťaží. Fruktóza, ktorú pečeň nedokáže rozkladať, sa zmení na tuk.

Viac ovocia = viac fruktózy = viac tuku.

Existuje ešte jeden negatívny aspekt ovocia, prečo sa nedarí schudnúť. Jedným z úloh jedla je zaženúť hlad. Ale ovocie s tým má problém. Je to kvôli fruktóze, ktorá bráni potlačeniu hormónu hladu – grelínu. Preto sa dá schovať dosť veľa ovocia. To zase vyvolá silný výbuch inzulínu. Inzulín zvyšuje hlad a zároveň bráni spaľovaniu tukov.

V skratke: viac ovocia = viac fruktózy = viac tuku = ťažšie schudnutie.

Prečo sa mi nedarí schudnúť?
ovocie v jedálničku

Chyba č. 2: "prospešné" desiaty

Ak sa vám nedarí schudnúť a neviete prečo, odpovedzte na otázku: koľkokrát denne jete? A to ešte započítajte desiaty. 3, 5, 7?

Každým jedlom v krvi príde inzulín. Nevadí, čo ste zjedli: kompletný obed zo 3 chodov, nízkotučný jogurt s celozrnným sušienkami, alebo ste len vypili kávu s smotanou. Inzulín funguje ako spínač. Závisí od neho, čo váš organizmus spaľuje - cukor alebo tuk. Čím častejšie sa zvyšuje hladina inzulínu, tým vyššie sú vaše šance na nasporenie tuku na bokoch, stehnách, bruchu.

Pravidelné výkyvy inzulínu sú ďalším dôvodom, prečo sa nedarí schudnúť. Preto ak chcete spaľovať, nie naspávať tuk, vyskúšajte sa úplne vzdať desiat. Snažte sa jesť maximálne 3 krát denne.

Chyba č. 3: nedostatok alebo nadbytok bielkovín

Ďalšia možná príčina, prečo sa nedarí schudnúť, je množstvo bielkovín v strave. Bielkoviny sú stavebný materiál pre nové bunky, hormóny, enzymy a iné dôležité prvky.

Preto nedostatok bielkovín spôsobuje stratu svalovej hmoty, vypadávanie vlasov, celkovú slabosť, predčasné starnutie a iné zdravotné problémy.

Ale to neznamená, že čím viac bielkovín, tým lepšie!

Bielkoviny sú dosť ťažká potravina. Nadbytok bielkovín môže preťažiť žalúdok, črevá, obličky a pečeň. To sa prejaví ako nezdravá strava, opuchy, zápchy a iné poruchy. Okrem toho príliš veľa bielkovín spôsobuje silný náraz inzulínu.

Ak sa vám nedarí schudnúť, skontrolujte, koľko bielkovín jete vy. Nie je to príliš veľa alebo málo? Množstvo bielkovín, ktoré potrebuje konkrétna osoba, závisí od jej veku, pohlavia, zdravotného stavu a ďalších faktorov. V priemere zdravá osoba potrebuje asi 0,8 g bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti denne - 170 g bielkov (hmotnosť surového bielkovinového produktu) na jednu porciu jedla.

Prečo sa mi nedarí schudnúť?
odmietanie tukov

Chyba č. 4: odmietanie tukov

Boli sme naučení sa báť tukov v strave. Desaťročiami nám bolo vštepované, že čím menej tuku je v mäse, tvarohu, kefíri, tým sú zdravšie pre zdravie a postavu.

Mäsový tuk s 82,5% obsahu tuku, slanina, žĺtky sa dostali na "čiernu listinu" pre tých, ktorým sa nedarí schudnúť. A to je ich chyba.

Po prvé, odtučnené výrobky sú chutné. Aby sa tento nedostatok vyrovnal, výrobcovia ich dopĺňajú chuťovými prísadami, cukrom a inými škodlivými prísadami.

Po druhé, prospešné tuky sú pre organizmus životne dôležité pre syntézu hormónov, prácu mozgu, vstrebávanie vitamínov a iných procesov.

Po tretie, prospešné tuky takmer nestimulujú výrobu inzulínu (na rozdiel od sacharidov a bielkovín). Naopak, dlho poskytujú pocit sýtosti a pomáhajú dodržiavať diétu bez stáleho hladu, prestávok a zlyhaní.

Neviete, čo robiť, keď sa vám nedarí schudnúť? Zacnite jesť viac tukov.

Chyba č. 5: Nevedomie skutočnej príčiny nadbytočného váhu

Predtým, než sa budete pýtať: "Čo robiť, ak sa mi nedarí schudnúť?", zamyslite sa nad tým, prečo ste vlastne začali priberať?

Odpoveď na otázku "Prečo sa mi nedarí schudnúť?" môže byť skrytá v minulosti. Spomeňte si, kedy ste začali priberať? Čo sa stalo predtým? Stres? Úraz? Tehotenstvo? Užívanie antibiotík alebo iných liekov? Všetko to môže spôsobiť poruchu fungovania hormónov a vnútorných orgánov a ako výsledok priberanie na váhe.

Ak sa vám nedarí schudnúť, musíte nájsť prvotnú príčinu nadbytočných kilogramov a odstrániť ju: odstrániť stres z organizmu, obnoviť hormonálny balanc, zbaviť sa následkov úrazu atď. Potom sa váha začne znižovať.

Chyba č. 6: chýbajúci trpezlivosť

Niekedy sa jednoducho nedá schudnúť len preto, že niekto je veľmi netrpezlivý. A chce vidieť zasľúbené číslo na váhe už v prvom týždni diéty. Ale keď sa to nestane, zlosí sa a zanechá program v plnej istote, že "nič nefunguje".

Vec je v tom, že rýchlosť chudnutia je individuálna pre každého. Závisí najmä od stavu zdravia. Najskôr liečenie, potom chudnutie - to je hlavný princíp, ktorý treba pochopiť a prijať.

Po prvé, neuvažujte o nadbytočných kilogramoch. Sústreďte sa na ukazovatele zdravia: zlepšenie spánku, zvýšenie energie, absenceenciu túžby po škodlivom jedle... Ak sa cítite lepšie, znamená to, že vaša diéta už funguje.

Po druhé, prestaňte sa vážiť. Merajte objemy! Uvidíte, že tie odchádzajú. A číslo na váhe môže nejaký čas zostať kvôli prírastku svalovej hmoty.

Dúfame, že tieto tipy vám pomôžu zostať trpezlivým a počkať na výsledky. A ak sa vám stále ťažko zbavovať prebytočného tuku, odporúčame vám konzultovať s odborníkom na výživu alebo lekárom.