Prečo ľudia neprestávajú pracovať aj vtedy, ak vyhrajú milión

Existuje množstvo príbehov ľudí, ktorí vyhrali lotériu a užívali si voľný a bezstarostný život nejaký čas a potom prekliali svoj deň, kedy si kúpili svoj šťastný lístok. Viacerí ľudia, ktorí nikdy nevyhrali lotériu, nedokážu vysvetliť, prečo tí ľudia, ktorí lotériu vyhrali, nestrávia zvyšok svojho života oddychom. Čo je ešte ťažšie pochopiť, je to, prečo si títo ľudia zvolili chodenie do práce, keď dokonca ani nepotrebovali peniaze. Experiment so základným príjmom v rôznych krajinách skúmal to, čo by ľudia robili, ak by dostali dosť peňazí na to, aby to pokrylo ich základné výdavky. A výsledky boli ohromujúce. Ľudia, ktorí dostávajú peniaze za nič, pracujú ešte viac ako ostatní.

Zdravanalada.sk sa rozhodla ísť hlbšie a zistiť, prečo pre našu harmónia a šťastie nie sú peniaze dostatočným uspokojením.

Takže čo ešte získavame z našej práce, okrem peňazí, ktoré prináša?

Udržiavate svoj život pod kontrolou.

Vaša práca je určitých útočiskom vášho života, ktorá vám pomáha cítiť sa bezpečne do budúcnosti. Dáva vám pocit istoty aj stability. Viete, že nezáleží na tom, čo robíte, ale podstatné je to, že stále kdesi existuje miesto, kde vás v určitom čase a na určitom mieste niekto čaká.

Stretávate nových ľudí.

Existuje veľa filmov o románikoch z pracovného prostredia, ktoré nie sú vôbec prekvapivé. Vzájomná spolupráca ľudí zbližuje a umožňuje im, aby sa lepšie spoznali. V práci si dokonca môžete nájsť aj najlepších priateľov.

Staráte sa o svoj výzor.

Práca ľudí motivuje, aby ráno v určitom čase vstali a pripravili sa. Človek, ktorý vyzerá dobre, aj sa cíti dobre.

Pomáha bojovať proti nude a depresii.

Práca je účinnou kúrou proti depresii, pretože vyžaduje vašu plnú pozornosť a odvádza vašu pozornosť od negatívnych myšlienok.

Ste motivovaný a disciplinovaný.

Práca nie je iba vojnovým tréningom, je prínosná pre vašu silu vôle a disciplínu. Vďaka svojej práci máte určité pravidlá a rituály, môžete si plánovať svoj čas a naučiť sa manažovať svoj čas aj svoje peniaze.

Vychováva vaše "ja".

Každý má svoju vlastnú predstavu a vie, na čo sa cíti. Viacerí ľudia túžia vyliezť na najvyšší stupienok kariérneho rebríčka, zatiaľ čo iní majú radi svoju prácu bez toho, aby sa zameriavali na to, aký post zastávajú.

Môžete zmeniť svet.

Bill Gates, Warren Buffett, a Mark Zuckerberg mohli viesť oddychový život a nikdy nepracovať. Ale namiesto toho pokračujú v inováciách zaujímavých a funkčných vecí. Dávať ľuďom niečo, čo potrebujú, je skutočne silnou motiváciou.

Prináša neobmedzený príjem šťastie?

Nedávna štúdia, ktorú viedli na univerzite v Oxforde, ukázala, že 47% profesií v ďalších 20 rokoch zanikne kvôli automatizácii prostredia. Výsledkom bude to, že nezamestnanosť sa extrémne zvýši. Ale čo ak budú niektorí ľudia dostávať peniaze za nič?

Na začiatku minulého roka bolo prevedených 8 experimentov o základných príjmoch v rôznych krajinách. Ukázalo sa, že tieto experimenty boli celkom úspešné v Namibii a Kenyi, kde platili účastníkom 10 - 30 dolárov mesačne. Začali jesť lepšiu stravu a lepšie sa starali o svoje zdravie. A niektorí z nich dokonca začali aj podnikať! Okrem toho sa úroveň trestných činov znížila. Niektorí ľudia mali skutočne málo peňazí, aby mali lepší život, tak si cenili každý dolár, ktorý dostali. S týmito peniazmi mohli kupovať poľnohospodárske alebo šijacie stroje a mohli si tak pomôcť zarobiť si viac peňazí.

Aj experiment vo Fínsku ukázal celkom zaujímavé výsledky. 2 000 nezamestnaných ľudí dostávalo 560,-€ mesačne počas 2 rokov. Tieto peniaze by mohli zvýšiť ich pocit stability a bezpečnosti a mohli ich motivovať hľadať si stálu prácu. Program však museli zastaviť po jednom roku, pretože výskumníci sa rozhodli, že 2 roky nebol dostatočný čas na to, aby o tomto výskume dokázali urobiť nejaké závery, zatiaľ čo 560,-€ bolo príliš málo na to, aby ľudia vo Fínsku mohli viesť život na úrovni. Vláda však nemohla poskytnúť viac prostriedkov pre pokračovanie štúdie.

Základný príjem môže určite urobiť ľudí šťastnejšími, ale len ak použijú peniaze správne. Napríklad, časť z týchto peňazí sa investuje, zatiaľ čo druhá časť sa môže použiť na tvorbu zásoby na horšie časy.

Prirodzený cyklus peňazí

“Čo by bolo, ak by ľudia dostávali základný príjem? Scott Santens myslel a vypustil crowdfunding kampaň, ktorá mu priniesla 1 000,-$ mesačne z rôznych príspevkov ľudí. Scott hovorí, že základný príjem nie je dôvodom prestať pracovať a že je namiesto toho možnosťou nájsť si pravé povolanie a istotu v prípade nepredvídaných okolností. Nemeckej spoločnosti Mein Grundeinkommen sa však podarilo dosiahnuť ešte lepšie výsledky: 19 000 ľudí poskytlo základný príjem 13 ľuďom v Nemecku.

Martin Ford, autor Rise of the Robots, si myslí, že táto myšlienka nie je realistická. Napríklad, ak by ste zabezpečili všetkým obyvateľom New York City základný príjem, viacerým ľuďom by to bolo málo. A je určite nerealistické myslieť si, že všetci ľudia na svete by súhlasili s finančnou podporou. Schéma finančnej pyramídy nie je najlepším spôsobom, ako prísť ľahko k peniazom, pretože je to zvyčajne len jej zakladateľ, ktorý skutočne otáča peniaze.

Pokračovali by ľudia v práci, ak by dostávali základný príjem?

Predstavte si, že ste vyhrali lotériu. Mesačne budete dostávať 1 000,- $ počas niekoľkých rokov. Boli by ste stále motivovaní pracovať? Zdravý rozum hovorí "nie". Zatiaľ čo štúdia vedená Dr. Guy Standingom z Londýnnskej Univerzity hovorí "áno".

Hovorí, že každý človek, ktorý sa nebojí chudoby, sa stáva kreatívnejším, pokúša sa nájsť svoje obľúbené povolanie a chce dosiahnuť úspech. Ľudia dokonca pracujú ťažšie, pretože vedia, že majú príležitosť experimentovať s časom a úsilím bez rizika, že ostanú bez peňazí. Ak hľadáte #mybasicincome na Twitteri, nájdete veľa diskusií o tom, kde ľudia hovoria, čo by robili, keby dostávali základný príjem a zdá sa, že len veľmi málo ľudí by sa rozhodlo pre ničnerobenie.

Viacerí ľudia sa necítia na to, aby podstupovali kvôli svojim snom nejaké riziko, pretože sa obávajú zlyhania a nie sú schopní podporovať svoj životný štýl.

Čo by ste robili, ak by ste mali základný príjem 1 000,- $ mesačne? Pokračovali by ste v práci, cestovali by ste alebo by ste si vybrali ničnerobenie? Zdieľajte svoje myšlienky s nami v komentároch.

Pozrite si fotografie na depositphotos, depositphotos