Prečo deti preferujú jedného rodiča pred druhým a čo sa s tým dá robiť

Voľby na webstránke zamerané na rodičovstvo, ukázali, že 90% opýtaných matiek a otcov povedalo, že ich deti preferujú jedného rodiča pred druhým v určitých veciach. Ak ste čelili podobnej situácii, neberte si to osobne a nemajte pochybnosti o svojich rodičovských zručnostiach. Kým to môže zraniť vaše city, preferovanie jedného rodiča pred druhým v určitých obdobiach života je u detí normálne.

Zaoberali sme sa dôvodmi, prečo deti uprednostňujú jedného rodiča pred druhým ako aj spôsobmi, ako by tomu mali čeliť samotní rodičia.

Skutočne deti preferujú jedného rodiča pred druhým?

Už ste si všimli, že si vaše dieťa vyberá najzábavnejšie veci s vaším partnerom radšej ako s vami? Ak váš syn alebo dcéra preferujú obliekanie, kŕmenie alebo čítanie len s vaším partnerom aj napriek tomu, že ste nablízku, pravdepodobne čelíte problému, ktorý je známy viacerým rodičom. Dobré správy: detské uprednostňovanie je normálne, dočasné a nemá nič spoločné s tým, či ste alebo nie ste dobrý rodič.

Prečo sa to stáva?

Deti a teenageri môžu prejavovať uprednostňovanie v rôznych obdobiach svojho života z rozličných dôvodov. Keď ide o batoľatá, výber jedného rodiča namiesto druhého je zdravý a nevyhnutný vývojový stav súvisiaci s procesom pripútania. Účelom tohto obdobia je nájsť osobu, ktorá poskytne dieťaťu úplnú starostlivosť a podporu. Keď prechádza vaše dieťa procesom citového vývoja alebo pubertou, výlučnosť môže ustúpiť do úzadia a opačne.

Nenechávajte ich veľmi vytrápiť sa.

Možno sa vám to nebude zdať také ľahké alebo jednoduché, ale nechať deti "ísť" je v tomto prípade jednou z najlepších volieb. Čím viac si "vylúčený" rodič vyžaduje detskú pozornosť, tým viac sa dieťa upne na iný smer. Pamätajte, že toto je úplne normálny stav dozrievania vášho dieťaťa a zakrátko skončí. Buďte pokojní a trpezliví a vyťažte z voľného času, ktorý máte - choďte na prechádzku alebo si dajte obed s priateľmi, kým je váš partner "na pódiu".

Presvedčte sa, či trávia obaja rodičia s dieťaťom rovnaký čas.

Ak patríte k "uprednostňovanému" rodičovi, presvedčte sa, či dávate svojmu partnerovi šancu zabávať sa s dieťaťom. Môže sa stať, že vy trávite s dieťaťom celý deň, kým váš partner pracuje alebo sa stará o domácnosť. Ak si takúto nerovnosť všimnete, pokúste sa zmeniť vašu rodinnú rutinu takým spôsobom, aby ste aj vy aj váš partner mali rovnaké príležitosti tráviť čas s vaším dieťaťom.

Robte veci ako rodina.

Skupinové aktivity sú úžasné, pretože zamestnáva všetkých členov rodiny a nikto nie je vylúčený. Je dobrým nápadom vybrať si pravidelný čas pre rodinné aktivity, akými je napríklad čítanie knihy deťom, pričom sa so svojím partnerom stále striedajte. Dokonca aj prostredníctvom 10 minút skupinových aktivít môže rodina upevniť svoje zväzky a odvráti detskú pozornosť od viac preferovaného rodiča.

Obnovte si vzťah s vaším dieťaťom.

Ak cítite, že ste nejakým spôsobom stratili väzbu so svojím dieťaťom, nájdite si  peknú tradíciu, ktorá bude iba výlučne pre vás dvoch. Môže to byť návšteva obľúbeného miesta dieťaťa, zbieranie listov počas prechádzky, počítanie hviezd pred spaním alebo iná aktivita, ktorá vás napadne.

Rozprávajte sa so svojím partnerom.

Či už ste najviac alebo najmenej preferovaný rodič, váš partner si nemusí uvedomovať vaše pocity. Namiesto toho, aby ste si to brali osobne a držali svoje pocity vo svojom vnútri, porozprávajte sa s vaším partnerom a vypracujte si plán, ako vyrovnať rodinné vzťahy tak, aby sa každý cítil príjemne.

Ak vám váš partner hovorí, že sa cíti opustený a myslí si, že vy ste preferovaný rodič, porozmýšľajte o tom, ako by sa to dalo zmeniť. Nabudúce možno vaše dieťa povie niečo ako “Tatko/mamka nás skutočne ľúbia! Nie sme šťastní, že ich máme?"

Porovnajte si svoje rodičovské štýly.

Niekedy môže detské uprednostňovanie súvisieť s rodičovskými štýlmi. Analyzujte spolu s partnerom aké máte rodičovské úlohy. Môže sa stať, že jeden rodič (preferovaný) má viac zhovievavú a liberálnu výchovu, zatiaľ čo druhý rodič je prísnejší.

Akokoľvek sa cítite, prejavujte lásku a ohľad voči vášmu dieťaťu aj partnerovi.

Pocit opustenosti zraňuje, no vyhýbajte sa kritike a obviňovaniu dieťaťa alebo partnera. Neprejavujte hnev ani sklamanie a namiesto toho komunikujte s láskou a ohľadom. Kritika a negatívne komentáre situáciu zhoršia a dieťa sa bude cítiť zle, bez motivácie "vrátiť sa k neuprednostňovanému rodičovi". Buďte inteligentní a trpezliví a potom aj budete schopní účinne čeliť situácii.

Už ste sa niekedy ocitli v úlohe "preferovaného" alebo "vylúčeného" rodiča? Ako ste sa s tým vysporiadali? Povedzte nám o tom v komentároch!