Tráva pre pečeň číslo 1 - ostropestrec mariánsky.

Tráva pre pečeň číslo 1 - ostropestrec mariánsky.

Ostropestrec mariánsky (Silybum marianum) je bylina, ktorá sa v minulosti používala na liečenie rôznych ochorení pečene a považuje sa za jednu z najúčinnejších bylín na ochranu a obnovu pečene. Jeho pozitívne vlastnosti sú nasledovné:

  1. Podporuje funkciu pečene: Ostropestrec mariánsky obsahuje látky nazývané silibiny, ktoré pomáhajú chrániť pečeňové bunky pred poškodením a podporujú ich regeneráciu. Môže tak pomôcť pri liečbe ochorení pečene, ako je napríklad cirhóza alebo ochorenie obličiek.
  2. Má protizápalové účinky: Ostropestrec mariánsky má protizápalové účinky a môže pomôcť zmierniť príznaky zápalu pečene.
  3. Pomáha znižovať hladinu cholesterolu: Niektoré štúdie ukazujú, že užívanie ostropestrecu mariánskeho môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu v krvi a tým pomôcť prevencii srdcových ochorení.
  4. Môže pomôcť pri liečbe cukrovky: Ostropestrec mariánsky môže tiež pomôcť zlepšiť kontrolu hladiny cukru v krvi u ľudí s cukrovkou.
  5. Má antioxidačné účinky: Ostropestrec mariánsky obsahuje látky s antioxidačnými účinkami, ktoré môžu pomôcť chrániť bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi.

Je dôležité mať na pamäti, že ostropestrec mariánsky môže mať aj nežiaduce účinky, ako sú napríklad bolesti hlavy, nevoľnosť a vracanie. Pred užívaním by ste sa mali poradiť so svojím lekárom alebo iným odborníkom na výživu.

Tráva pre pečeň číslo 1 - ostropestrec mariánsky.

Ako používať Ostropestrec mariánsky?

Existuje niekoľko spôsobov, ako môžete používať ostropestrec mariánsky. Tu sú niektoré možnosti:

  • Kapky: Ostropestrec mariánsky sa často predáva vo forme kvapiek, ktoré sa užívajú perorálne. Odporúčané dávkovanie sa môže líšiť v závislosti od značky a účelu užívania.
  • Tablety: Ostropestrec mariánsky sa tiež môže predávať vo forme tabliet, ktoré sa užívajú perorálne.
  • Čaj: Ostropestrec mariánsky sa môže použiť aj na varenie čaju. Na prípravu čaju môžete použiť suché alebo čerstvé listy alebo koreň rastliny.
  • Extrakt: Ostropestrec mariánsky sa môže predávať aj vo forme extraktu, ktorý sa užíva perorálne.

Je dôležité mať na pamäti, že odporúčané dávkovanie a spôsob použitia sa môžu líšiť v závislosti od účelu užívania a môžu sa líšiť aj medzi rôznymi značkami produktov. Pred použitím by ste sa mali poradiť so svojím lekárom alebo iným odborníkom na výživu o vhodnom dávkovaní a spôsobe použitia pre vás.