V Šampani bol konfiskovaný penušavý víno za 2 milióny eur v súvislosti s podvodom.

V Šampani bol konfiskovaný penušavý víno za 2 milióny eur v súvislosti s podvodom.
Frederik Gallois

Výrobca šampanského konfiskoval takmer 300 000 fliaš po tom, ako zmiešal certifikované hrozno s neautorizovanými odrodami.

Frederik Gallois Inšpektori podozrivé Frederik Gallois (Frédéric Gallois) od machinácií po tom, čo zistili, že jeho úroda sa zbiera mimo oficiálnych termínov. Tiež bolo zistené, že hroznové révy mali viac hrozna, než je povolené. Vinař, jeho rodina sa zaoberá výrobou v Champagne AOC po niekoľko generácií, bol priznaný porušiteľom pravidiel kontroly pôvodu Champagne AOC po tom, ako testy ukázali, že jeho produkt obsahuje zaradené hrozno aj necertifikované odrody révy. Agentúra pre podvod s spotrebiteľmi predtým stiahla certifikáciu jedného z dvoch vinic Gallois.

Odvolací súd vydal rozsudok proti Gallois po tom, ako ho obvinili z podvodu a klamstva v súvislosti s predajom nekvalitného vína. Gallois bude tiež platiť pokutu za škodu, ktorú spôsobil svojimi nekalými obchodnými praktikami. Výroba a predaj šampanského je prísne regulovaný v Champagne AOC a akékoľvek neplnenie pravidiel môže mať vážne dôsledky.

Okolo 100 000 fliaš Galuova bolo nájdených ukrytých na jeho panstve na juhu oblasti. Hoci boli vyrobené použitím tradičného metódy šampaniádzania, obsahovali hrozno z rév, ktoré boli diskvalifikované. Je predpokladané, že jeho rodina predala najmenej 30 604 fliaš, 72 fliaš magnum a 1025 malých fliaš falšovaného produktu. Výrobca bol pokutovaný za 12 000 eur, ale hodnota konfiskovaného vína je odhadnutá na 2 milióny eur.

Agentúra pre podvod uznala, že konfiskovaný produkt predstavuje pre Galuova značnú stratu. "Pokuta môže vyzerať nepatrná, ale hodnota konfiskovaného vína je veľká," uviedli.

Kvôli prísnym pravidlám je podvod častosťou v odvetví s obratom 6 miliárd eur. Agentúra informovala The Times, že kontroly podnikov v rokoch 2020 a 2021 ukázali, že 15% z nich porušuje pravidlá.