Viac ako 10 neobvyklých psích plemien, o ktorých vie len málokto

Niektoré veci, ktoré sú v jednej krajine úplne bežné, môžu vyzerať v druhej krajine dosť exoticky. V roku 2009 predstavili film "Hachi: Príbeh psa" a celý svet sa začal zaujímať o psie plemeno Akitu, ktoré je rozšírené v Japonsku. No existuje viacero plemien, na ktoré len veľmi ťažko u vás doma narazíte. V tomto článku by sme vám radi pár takýchto plemien predstavili. Dočítate sa aj o "univerzálnom" psovi, ktorý dokáže robiť takmer všetko aj o najmúdrejšom psovi, ktorý sa pokúsi utiecť aj napriek vašim pokusom, aby s vami zostal.

Zdravanalada.sk vám ponúka odhalenie niekoľkých nezvyčajných psích plemien. Ktovie, možno budete čoskoro majiteľmi Catalburuna.

Pungsan

Pungsan je statočnou a múdrou postavou viacerých kórejských rozprávok, ktorý by mal ovládnuť Severského tigra. A v týchto rozprávkach je príliš veľa fantastickosti - toto plemeno vyšľachtili na lov veľkých zvierat vrátane Sibírskeho tigra. Pungsan je extrémne silné plemeno, ktoré veľmi dobre loví v horách a dokáže spať aj v snehu. Kim Jong-un predstavil juhokórejskému prezidentovi 2 psov, ktoré boli práve z tohto plemena ako symbol priateľstva. Pungsam je súčasťou národného kórejského dedičstva, no kvôli nízkemu počtu týchto psov sú takmer všetky mimo tejto krajiny ľuďom neznáme.

Stabyhoun

Stabyhoun je pes "pre chudobných ľudí". Pôvodne boli jeho majiteľmi farmári, ktorí si nemohli dovoliť vlastniť viacerých psov na rôzne účely - na lov, na stráženie domu a na prácu. Stabyhoun sa stal nenahraditeľným a veľmi talentovaným plemenom vo viacerých sférach: loví, stráži dom, chytá myši a dokonca sa používa namiesto koní na ťahanie vozidla. Je dobrým plavcom, ktorý sa príjemne cíti aj v studenej vode. Okrem faktu, že je "najuniverzálnejším" psom, akého si kedy vieme predstaviť, má aj dokonalý charakter - Stabyhoun plemená sú priateľské, inteligentné, dobre vychádzajú s deťmi a zvieratami a vždy sa o svojho pána dobre starajú.

Pumi

Hoci sa vám možno tento psík s kučeravou srsťou bude zdať až príliš roztomilý, v skutočnosti je to ovčiarsky pes. Pumi psy sú veľmi dobrí pastieri a lepšie je ak ich nedržíte doma. Reagujú už na najmenšie pohyby, pachy aj zvuky a ich odlišujúcou črtou je hlasný brechot. Vaši susedia asi veľmi nebudú nadšení, ak zistia aké prekvapenie na nich brechá v záhrade. Pumi je jedným z najinteligentnejších psov, ale sú aj plné sporných otázok. V ich živote sú 2 úžasní milovníci, a to ich pán a ich vášeň túlať sa. A vo väčšine prípadov si vyberajú druhú možnosť. Preto ho nemožno držať na reťazi. Pumi psy potrebujú slobodu a svoje vlastné teritórium, inak môžu majiteľovi spôsobiť veľa problémov. Často začínajú útočiť na iných psov a sú pripravení brechať na každého neznámeho človeka.

Sapsali

Sapsali sú nepokojné psy s dlhou históriou. Už viac ako pred 1 000 rokmi spomínali Kórejci týchto psov vo svojich tradičných povestiach aj legendách. Verilo sa, že Sapsali dokážu odháňať duchov. Preto nemalo toto plemeno najprv žiadne povinnosti - považovalo sa za talizman a ľudia verili, že tento pes prináša do domu šťastie. Nanešťastie však viaceré psie plemená vrátane Sapsali takmer úplne počas japonskej okupácie vyhynuli. Len 8 psov Sapsali prežilo do polovice 20. storočia a vedú sa diskusie či ich predkovia boli vôbec čistokrvní. No keďže tieto psy milujú deti a dobre vychádzajú aj s inými zvieratami, sú veľmi vhodné do rodín.

Catalburun

Odlišujúcou črtou týchto psov je ich nos, ktorý vyzerá ako keby bol rozdelený na 2 časti. Toto plemeno má pôvod v Turecku. Hlavnou výhodou týchto psov je ich rýchlosť behu, vytrvalosť a výborný zmysel pre čuch. Preto ich pri love nikto neporazí! Catalbrun rozpoznáva iba svojho pána a je mu verný, ale je priateľský aj voči ostatným rodinným členom. U týchto psov je takmer nemožné vyvolať agresiu. Agresiu zvyčajne prejavujú len v prípadoch, ak sa v ich teritóriu objavia malé zvieratá, ktoré sú pre nich v tomto prípade korisťou.

Sloughi

Sloughi je veľmi zdriedkavé a staré africké plemeno psov. V roku 1835 navštívil francúzsky generál Dumas Algériu a bol šokovaný tým, v akých podmienkach držia týchto psov - spali pod perinou, nosili šperky, jedli najlepšie mäso a namiesto psích búd alebo škatúľ žili v beduínskych stanoch. Tieto psy považovali za člena rodiny a po ich smrti za nimi členovia rodiny veľmi smútili. Nanešťastie však po druhej svetovej vojne viaceré európske psie plemená vyhynuli a Sloughi nebol výnimkou. V 60-tych rokoch zmizli úplne aj z tých regiónov, z ktorých pochádzali.

Kai

Plemeno Kai bolo určené na lov a priťahovalo pozornosť vďaka svojej tigrej srsti. Títo psy si vyberali len jedného pána a k ostatným členom rodiny neboli pripútaní. Sú známe svojou statočnosťou a pokojnými spôsobmi, schopnosťou plávať a prispôsobiť sa lezeniu po stromoch. Kai funguje výborne v tlupe - preto tieto psy dokážu loviť na medveďa alebo aj antilopu. Nie sú iba domácimi zvieratkami. V Japonsku sú súčasťou tradičného národného dedičstva.

Kuvasz

Plemeno Kuvasz je ovčiarsky pes pôvodom z Maďarska. Po druhej svetovej vojne ostalo len 30 takýchto psov a v dnešnej dobe je toto plemeno veľmi zriedkavé. O Kuwaszovi je veľa príbehov, no pravdou určite zostáva to, že ide o veľmi verné a trpezlivé plemeno. Napriek svojmu tvrdému charakteru je pri chove tohto plemena veľmi vhodné pristupovať s láskou a psíkovi preukazovať veľa pozornosti. Väčšina nehôd, ktoré sa u týchto psov stali, súviseli s chybami majiteľa, kedy majiteľ zámerne psov vyprovokoval k agresii a trénoval ich veľmi krutým spôsobom. V takýchto podmienkach sa v ohrození cíti každé zviera a tak veľký a silný pes akým je Kuwasz vie narobiť veľa škody.

Grónsky pes

Tieto psy podobne sú podobné vlkovi a existuje teória, že majú niečo spoločné s arktickými vlkmi. Grónske psy sú známe svojou silou, vytrvalosťou a zmyslom pre orientáciu. Napriek skutočnosti, že patria k jedným z najstarších plemien záprahových psov, často sa využívali na lov severských zvierat akými sú jeleň, mrož aj medvede.

Portugalský Vodný pes

Toto plemeno bolo vybraté v stredoveku a rozšírené po celom portugalskom pobreží. Tieto psy vháňali ryby do rybárskych sietí, vyhľadávali roztrhané siete a doručovali správy z jednej lode na drunú. No do polovice 20. storočia portugalskí rybári ako sociálna trieda takmer vymizli, a tak vymizli aj statočné, inteligentné a verné psy.

Nórsky Lundehund

Hniezda polárnych kačíc sú ukryté na skalách a keďže ich mäso je veľmi dokonalé, ľudia sa ich snažia chytať, no dostať sa k týmto vtákom pre ľudí veľmi náročné. Preto bol Nórsky Lundehund vyšľachtený práve na tento účel: vďaka svojej jedinečnej skladbe tela dokážu tieto psy vyliezť na skaly a dostať sa do jaskýň. Prinášajú nielen vtáky, ale aj ich vajcia. Pes by dokázal priniesť aj 80 polárnych kačíc za noc.

Výraznou črtou, ktorou sa tieto psy odlišujú, je labka s ďalšími palcami. Psy majú zvyčajne len 4 palce, ktoré sa dotýkajú zeme, zatiaľ čo Lundehunds má 5. A namiesto jedného vnútorného palca, majú 2: jeden s 3 článkami prstov a jeden dodatočný s 2 článkami prstov. Majú aj 8 palcov na labke namiesto 5. Ich zadné nohy pozostávajú zo 7 palcov na labke a z 2 dodatočných palcov. Preto môžu použiť svoje labky takým spôsobom ako mačky.

Karolínsky pes

Na plemeno Karolínsky pes môžete natrafiť v juhovýchodnej časti USA. Stále nie je známe, odkiaľ tieto zvieratá pochádzajú - či ide pôvodne o divého psa alebo zdivel ako pes. Hoci sú tieto zvieratá zvyknuté žiť medzi sebou, sú priateľské aj zvedavé. Preto ich niektorí nadšenci chovajú ako domáce zvieratká. Títo psy nemajú radi chlad a v porovnaní s obyčajnými psami sú slabšie aj pomalšie.

Ktoré z týchto plemien sa vám páčilo najviac? Povedzte nám o tom v komentároch!

Pozrite si fotografie na leo Sano / pexels