Viac ako 10 znakov, že neznášate jednu z najbežnejších potravín

Majte na pamäti, že potravinová intolerancia apotravinové alergie nie sú rovnaké fenomény. Vo všeobecnosti príznaky potravinovej intolerancie neohrozujú život, no stále sú pre nás veľmi nepríjemné. Niekedy sú príznaky potravinovej intolerancie také nepatrné, že vás ani nenapadne, že intoleranciu máte. Ale ak to raz zistíte, jednoducho obmedzte príjem takýchto potravín a nepríjemné pocity počas konzumovania takýchto potravín vám potom zmiznú.

Zdravanalada.sk pre vás pripravila zoznam najbežnejších typov potravinových intolerancií a ich typické príznaky.

Poznáme bežné typické príznaky, ktoré môžu naznačovať, že trpíte na potravinovú intoleranciu.

Bolesti brucha, opuch, hnačka, plynatosť, prudká zmena tlkotu srdca, úzkosť, nespavosť, nervozita, nepokoj, plný nos a mnoho ďalších. Je dôležité zistiť, ktoré druhy potravín vám pravdepodobne robia najviac nepríjemných pocitov a aj preto sme sa rozhodli, že pre vás pripravíme tento článok. Tak pozorne čítajte!

1. Mliečne produkty

Ľudia s laktózovou intoleranciou nedokážu tráviť laktózu, t.j. cukor v mliečnych produktoch.

Bežné príznaky:

Bolesti brucha, opuch, hnačka, plynatosť.

Ak si myslíte, že by ste mohli mať laktózovú intoleranciu, vyhýbajte sa mliečnym produktom vrátame masla a zmrzliny. No zvyčajne ľudia s laktózovou intoleranciou nemajú problém so zrejúcimi syrmi a fermentovanými produktmi akými sú kefír.

2. Kofeín

Ak si myslíte, že káva je jediným produktom, ktorý obsahuje kofeín, pokúste sa prestať piť kávu a uvedomíte si, že to v skutočnosti nie je pravda. Kofeín môžeme nájsť aj v čaji, sóde, energetických nápojoch a čokoláde. Dokonca aj zelené alebo biele čaje obsahujú kofeín.

Bežné príznaky:

Prudká zmena tlkotu srdca, úzkosť, nespavosť, nervozita, nepokoj.

Ak si myslíte, že máte kofeínovú intoleranciu, obmedzte šálky čaju aj kávy alebo začnite namiesto nich piť bezkofeínové nápoje.

3. Salicyláty

Viac ako 10 znakov, že neznášate jednu z najbežnejších potravín

Ak vám slovo "salicyláty" zneje ako niečo, čo ste videli vo vašom školskom laboratóriu chémie, neznepokojujte sa. Salicyláty sú v skutočnosti prírodné chemické látky, ktoré produkujú rastliny ako obranu proti hmyzu a ochoreniami. Môžete ich nájsť v rôznych potravinách, akými sú ovocie, zelenina, čaj, káva, korenie, oriešky aj med.

Bežné príznaky:

Plný nos, astma, hnačka, zápal čriev (kolika), žihľavka.

Hoci je nemožné salicyláty úplne zo stravy vylúčiť, ak sa budete vyhýbať potravinám, ktoré majú vysoký obsah salicylátov, ako napríklad korenie, káva, hrozienka aj pomaranče, určite vám to pomôže príznaky na salicylátovú intoleranciu zmierniť.

4. Amíny

Ďalšou chemickou látkou nazývanou amíny je látka, ktorá sa prirodzene vytvorila počas ukladania potravy a fermentácie. Existuje veľké množstvo rôznych amínov a možno ich nájsť v citrusovom ovocí, čokoláde, údených rybách, konzervovanom mäse, zrejúcich syroch, vínnom octe, pive aj víne.

Bežné príznaky:

Sčervenanie pokožky, bolesti hlavy, žihľavka, svrbenie, úzkosť, žalúdočné kŕče, hnačka, nízky krvný tlak.

Ak si myslíte, že by ste mohli mať amínovú intoleranciu, pokúste sa obmedziť potraviny s vysokým obsahom amínov. Ďalšou možnosťou je užívanie antihistamínu.

5. FODMAP-y

FODMAP je skupina krátkoreťazcových molekúl uhľohydrátov, ktoré nájdeme vo viacerých potravinách a ktoré náš zažívací systém nedokáže správne vstrebávať.

Bežné príznaky:

Syndróm dráždivého čreva, opuch, hnačka, plynatosť, bolesti brucha, zápcha.

Ak si myslíte, že by ste mohli mať intoleranciu FODMAP, pokúste sa obmedziť potraviny potraviny bohaté na tieto zložky.

6. Lepok

Viac ako 10 znakov, že neznášate jednu z najbežnejších potravín

Gluténová intolerancia je oveľa bežnejšia, ako si vieme vôbec predstaviť. Štúdia odhaduje, že gluténová intolerancia postihuje od 0,5 do 13% celkovej populácie. Glutén (lepok) je proteín, ktorý nájdeme v múke, jačmeni, raži a pýre plazivom.

Bežné príznaky:

Bolesti brucha, opuch, bolesti hlavy, žihľavka.

Ak si myslíte, že by ste mohli trpieť na gluténovú intoleranciu, vyhýbajte sa chlebu, cestovinám, cereáliám, pivu, sušienkam, šťave z mäsa, dressingom a omáčkam (najmä sójovej omáčke).

7. Fruktóza

Fruktóza je druh cukru, ktorý nájdeme v ovocí, zelenine a mede. U niektorých ľudí sa fruktóza nevstrebáva účinne, čo spôsobuje nepríjemnosti.

Bežné príznaky:

Reflux, plynatosť, nevoľnosť, opuch.

Ak si myslíte, že by ste mohli mať fruktózovú intoleranciu, vyhýbajte sa alebo obmedzujte sódu, med, ovocný džús, kukuričný sirup a určité druhy ovocia, akými sú jablká, vodný melón, čerešne, hrušky a určité druhy zeleniny akými sú hrášok.

Už ste mali niekedy skúsenosti s potravinovou intoleranciou? Povedzte nám svoje skúsenosti v komentároch!

Ilustrovala Natalia Breeva.