Vzdala som sa fajčenia aj pitia alkoholu a pozrite sa ako to ovplyvnilo môj život

Volám sa Irina, mám 37 rokov a fajčila som 20 rokov. Moje pľúca boli celé zanesené, moja pokožka bola bledá a mala som aj ďalšie iné zdravotné problémy. Preto som sa pred 6 mesiacmi definitívne rozhodla vzdať fajčenia a zároveň aj pitia alkoholu.

Chcem prostredníctvom tohto článku čitateľom povedať, aké triky som používala a čím všetkým som si prešla, aby som otriasla svojimi starými zlozvykmi.

Prečo som sa rozhodla vzdať sa fajčenia

Vzdala som sa fajčenia aj pitia alkoholu a pozrite sa ako to ovplyvnilo môj život

Svoju prvú cigaretu som vyfajčila vo veku 17 rokov, takže dnes si môžem povedať, že som fajčiarka s 20-ročným skúsenosťami. Len veľmi ťažko si spomeniem na deň, ktorý som strávila bez cigarety. Fajčenie som skutočne milovala. Bola som presvedčená, že sa toho nikdy nevzdám a ani som to nikdy neskúšala. Jediný krát, kedy som nefajčila, bolo vtedy, keď som mala nádchu.

Počula som o viacerých príbehoch ľudí, ktorí sa rozhodli tohto zlého zlozvyku zbaviť, no myslela som si, že tieto príbehy neboli pravdivé, pretože som skutočne verila tomu, že zlozvyk je silnejší ako ja a že ma dokonale ovláda.

Aby som sa dostala do formy, kúpila som si permanentku do fitnesscentra a vtedy som si po prvý krát uvedomila, že nedokážem správne dýchať. Mala som osobného trénera, pred ktorým som sa cítila ešte trápnejšie po tom, čo som sa nemohla po 2 minútach behu na bežiacom páse nadýchnuť.

Takže, keď som z fitnesscentra odišla, otvorila som si nový balíček cigariet a odhodila ho preč. To bol začiatok mojej cestičky, ako sa zbaviť nikotínu.

Prvá výzva

Vzdala som sa fajčenia aj pitia alkoholu a pozrite sa ako to ovplyvnilo môj život

Prvý večer bez cigariet nebol ťažký: pobyt vo fitnesscentre mi zobral tak veľa energie, že som sa po príchode domov iba zvalila na gauč a zaspala som.

Bol to môj prvý piatok bez nikotínu za posledných 20 rokov. Počas dňa som mala veľa práce, takže som na fajčenie nemyslela. Ale to bol iba začiatok.

V piatky večer som bola zvyknutá piť niekoľko plechoviek piva počas pozerania TV. Aby som popri alkohole nepocítila chuť na nikotín, rozhodla som sa vzdať aj pitia alkoholu. Kúpila som si fľašu Coca-Coly (presne rovnaké množstvo ako som niekedy pila) a zapla som si svoje obľúbené televízne seriály. Predtým som si zvykla chodiť každých 30 minút cez prestávku vonku zafajčiť a teraz som išla do kuchyne zobnúť niečo zdravé. No táto náhrada mi vôbec nepomohla. O hodinu neskôr som mala takú silnú chuť zafajčiť si, že som musela ísť spať.

V nedeľu som fajčiť nechcela, zobudila som sa tak veľmi prechladnutá, že som na jedlo nemohla ani pomyslieť, a nieto ešte na nikotín.

Môj prvý skutočný týždeň bez nikotínu

V pondelok som sa cítila lepšie, ale závislosť mi stále pripomínala, že mi niečo chýba a že po niečom túžim. Pretože s týmto pocitom bolo príliš náročné bojovať, rozhodla som sa kúpiť si elektrickú cigaretu. Koncom utorka som nechala aj elektrickú cigaretu. Účinok bol takmer nulový a stále som chcela fajčiť.

Vzdala som sa fajčenia aj pitia alkoholu a pozrite sa ako to ovplyvnilo môj život

Pre svoju motiváciu som si urobila zoznam kladných a záporných stránok

Už som si nemohla ďalej pomôcť. Vynadala som svojej kamarátke aj mačke a obom som sa neskôr ospravedlnila. Koncom štvrtka som si nevšímala správy svojich kamarátov. Šla som spať o desiatej napriek tomu, že to bol zvyčajný čas na večeru. Snívala som o fajčení.

Napriek skutočnosti, že som mala ťažký koniec týždňa, nešla som vonku a s nikým som nekomunikovala, myslela som na to, že môj prvý týždeň bez cigariet bol úspešný.

Prvý mesiac

Vzdala som sa fajčenia aj pitia alkoholu a pozrite sa ako to ovplyvnilo môj život

Druhý týždeň začal vôňou cigariet mojich susedov. Pred tým, ako som to vzdala, som si to nikdy nevšímala, ale teraz ma tento smrad nútil jednu si zapáliť. Štvrtý týždeň bol prázdninový a ja som prechádzala svojou najťažšou životnou výzvou - v práci chodili každých 5 minút fajčiť 4 ľudia. Zakaždým som chcela ísť s nimi, ale jediná vec, ktorá ma zastavila, boli výsledky, ktoré som už dosiahla. Ale najlepšia vec na tom bola, ako som sa cítila ráno - bola som jedinou osobou, ktorá nekašľala a nemala opicu. Výsledok Nového Roka: urobila som si zoznam vecí, ktoré som chcela urobiť počas prázdnin. Za posledných 15 rokov to bolo po prvý krát, čo som šla korčuľovať na ľadovú plochu a lyžovať. Moje pľúca fungovali veľmi dobre. Zároveň sa mi ľahko dýchalo.

O 6 mesiacov neskôr

Vzdala som sa fajčenia aj pitia alkoholu a pozrite sa ako to ovplyvnilo môj život

Bicykel, ktorý som si kúpila za našetrené peniaze.

Už je tomu 6 mesiacov, čo sa mi zriedka zachce zafajčiť si. Pivo som mala iba 2 krát za týchto 6 mesiacov a len jeden pohár zakaždým. A trávenie času s mojimi kamarátmi sa stalo zriedkavou príležitosťou - teraz preferujem aktívny život a začala som znova študovať španielčinu.

Čo sa na mojom živote zmenilo? Vo všeobecnosti nič. Iba niekoľko vecí.

Zápory:

Začala som komunikovať s niektorými ľuďmi menej. Ako sa neskôr ukázalo, chodenie spolu po baroch bola jediná vec, ktorú sme spolu mohli robiť. Viacerí ľudia odporúčajú fyzické cvičenie, ale teraz to na mňa nefunguje, som viac podráždená. Možno sa to časom stratí, ale teraz je to tak, ako to je. Začala som jesť slnečnicové semienka, ktoré majú zlý vplyv na moje zuby. Ale tohoto zlozvyku sa plánujem časom zbaviť. Namiesto piva pijem diétnu kolu. Pijem ju raz za týždeň v piatky, keď pozerám TV. No plánujem ju vymeniť za čaj (už som si kúpila aj veľkú šálku).

Výhody:

Zbavila som sa kašľa, ktorý som mala 10 rokov. Moje pľúca sú tak čisté ako len môžu byť po 20 rokov fajčenia a som veľmi vďačná svojmu telu, že to zvládlo, aj napriek tomu, že som ho veľa rokov zaplavovala jedmi. Zlepšila sa mi pamäť. Možno je to kvôli tomu, že som prestala piť alkohol. Kamarát, ktorého som nevidela 1 a pol roka mi povedal, že sa mi zlepšila farba pokožky na tvári a že mám menej vrások. Minula som menej peňazí a tie peniaze, ktoré som ušetrila, som použila na kúpu bicykla (mesačne som minula na cigarety a alkohol asi 100,-€). Teraz môžem bez problémov vyjsť 9 poschodí bez toho, aby som lapala po dychu. Možno to nie je len kvôli tomu, že som prestala fajčiť, ale aj preto, že robím viac fyzickej aktivity.

Samozrejme, že vzdanie sa fajčenia a pitia alkoholu nevyrieši všetky vaše životné problémy. Ale určite to prispeje k lepšiemu zdraviu a pomôže vám dlhšie žiť. Tak sa mnou inšpirujte!

Pozrite si fotografie na depositphotos.com