A Woman From Uganda Who Gave Birth to 44 Children Reveals What Her Life Is Like

Niekedy máme pocit, že si naozaj nevieme poradiť s jedným alebo dvoma deťmi. Čo by ste povedali, keby ste mali 38 detí? Nie, to nie je vtip. Táto 39-ročná žena z Ugandy porodila 44 detí. Stratila šesť detí, ostalo jej však 38 detí pod jednou strechou.

Volá sa Mariam Nabatanzi a život pre ňu nebol vôbec jednoduchý. Keď mala iba 13 rokov, rodičia ju predali 27-ročnému mužovi. Nazývali to, že ju idú sobášiť, ale Mariam vôbec nevedela, čo sa deje, až kým ju nenechali v mužovom dome. O rok neskôr mala svoje prvé deti, dvojičky, nasledujúci rok trojčatá a v ďalších rokov dokonca štvorčatá.

Keď bola teenagerkou, okúsila aký ťažký oriešok svadba je. „Môj manžel mal veľa detí zo svojich minulých vzťahov a musel sa o ne starať pretože ich mamy boli všade roztrúsené. Bol aj násilný a bil ma pri každej príležitosti, ktorú mal, dokonca aj keď som navrhla nápad, ktorý sa mu nepáčil,“ povedala Mariam.

Prišiel čas, keď mala Mariam 23 detí a vtedy sa rozhodla, že už má naozaj dosť, preto požiadala lekárov, aby ju nejakým spôsobom urobili neplodnou. Avšak po intenzívnom skúmaní jej lekári povedali, že má vysoký ovulačný cyklus a že akýkoľvek postup by bol príliš nebezpečný pre jej zdravie. Mariam porodila celkovo 44 detí, 6 dvojičiek, 4 trojičky, 3 štvorčatá a len 2 deti sa narodili „bez kópie“. Ďalších šesť detí zomrelo. Mariam povedala, že nič neľutuje a že mať detí je Božie požehnanie.

Jediná vec, ktorá ju rozčuľuje je, že jej deti rastú bez svojho otca. Jej manžel často zmizne na pár mesiacov alebo aj rokov a napokon ich úplne zanechá. Nikdy nepocítil výchovu detí na vlastnej koži okrem toho, že im vymyslel mená, čo sa dialo niekedy aj cez telefón. Najstarší syn, ktorý má 23 rokov, hovorí, že nevidel svojho otca od 13 rokov.

Ale Mariam nemá čas sa sťažovať alebo sa ľutovať. Celý svoj život venuje láske a starostlivosti svojim deťom a snaží sa, aby im poskytla všetko, čo potrebujú pre svoju budúcnosť. Potraviny sú jedným z najvyšších výdavkov celej rodiny. Každý deň potrebujú 10 kilogramov múky, 7 kilogramov fazule a 4 kilá cukru.

Všetky jej deti dostávajú vzdelanie. Jedna z jej prvorodených dvojičiek sa stala zdravotnou sestrou a iní sú kvalifikovaní stavebníci. „Dúfam, že moje deti pôjdu do školy, pretože majú veľké ambície stať sa lekármi, učiteľmi a právnikmi. Chcem, aby dosiahli svoje sny, niečo, čo som ja nebola schopná dosiahnuť.“ Hovorí Mariam.

Na pokrytie svojich výdavkov sa Mariam naučila rôznym zručnostiam. Zbiera miestne byliny, ktoré predáva, pečie koláče, ukladá tehly, pletie vrkoče, organizuje a navrhuje oslavy a eventy a skúša byť vlasovou stylistkou pre nevesty. „Viem, že tieto deti sú darom od Boha, ktorý musím strážiť ako poklad, preto robím pre ne len to najlepšie čo viem.“

Kassim Kayira, BBC novinár, počul o Mariam a navštívil jej úžasnú rodinu. Mariam má pre všetkých rodičov zo svojej kultúry odkaz: „Prestaňte predávať svoje dcéry mužom kvôli sobášom. Príliš veľa potom trpia a veľmi skoro strácajú rodičovskú lásku, z čoho sa potom už nikdy nevedia dostať.“

„Neprestanem bojovať, kým si nebudem istá, že moje deti majú dostatok potravy. Nikdy ich neopustím, dokonca ani vtedy, ak by sme nemali z čoho žiť,“ hovorí táto úžasná mama. Vo svojom rozhovore s Kassimom poradila Mariam všetkým mužom „nezabudnúť na zodpovednosť, pretože sobáš je začiatkom zodpovednosti pre výchovu svojich detí.“

Život bol pre túto ženu veľmi krutý a prajeme jej, aby zo všetkých jej detí vyrástli úžasní ľudia a raz možno získa šancu aj ona, aby si mohla v pokoji sadnúť a vychutnať si zaslúžený oddych. Iste po tom veľmi túži.