Ako funguje intervalový hladovanie?

Ako funguje intervalový hladovanie?

Hlavným nepriateľom chudnutia sú prekliate desiata a olovrant. Vždy, keď zjete, dochádza k nárastu inzulínu. Časté jedenie spôsobuje neustále inzulínové záplavy, kvôli ktorým sa prebytok cukru ukladá vo forme tuku. Takže prestaňme s desiata a olovrantom.

FAZA 1: Najprv jedzte trikrát denne BEZ desiata a olovrantu. Najlepšie je začať tento proces postupne, aby sa telo naučilo spaľovať tuk. Mnohí trpia nízkym krvným cukrom (hypoglykémia) a dlho sa bez jedla nezaobídu. Aby ste zabránili desiata a olovrant, musíte jesť viac tuku počas jedla. Tuk je najviac sýtiaci prvok jedla a najmenej stimuluje produkciu inzulínu. Zvyšujte alebo znižujte množstvo tukov v závislosti od hladu. Ľutujem tých ľudí, ktorí sedia na nízkotučných diétach a jedávajú chudé bielkoviny so zeleninou, pretože sú neustále hladní. Hlavné je upravit množstvo tuku, aby ho nebolo príliš veľa ani príliš málo. Nadmerné množstvo tuku môže preťažiť žlčník a spôsobiť nepohodlie: nadúvanie, grganie, bolesť v pravom ramene. Ak tuku nie je dostatok, vznikne pocit hladu. Každý organizmus je jedinečný, preto určite potrebné množstvo tuku podľa vlastných pocitov. Pridávajte viac zelene - obsahuje živiny, ktoré vám pomôžu zostať nasýtený dlhšie. Draslík obsiahnutý v zelene je potrebný na stabilizáciu hladiny cukru v krvi.

FAZA 2: Na ďalšej etape, keď sa telo zvykne na jedlo trikrát denne bez občerstvenia, začneme posúvať raňajky bližšie k obedu. Pomôže jednoduché pravidlo: NEJEZTE, AK NIE STE HLADNÍ. Celú noc hladujete (spaľujete tuk) a potom prerušíte hladovanie raňajkami. To spôsobuje nárast inzulínu, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi, a o hodinu alebo dve neskôr ste opäť hladní. Avšak prechodom na jedlo trikrát denne a zrieknutím sa občerstvenia si všimnete, že môžete byť bez raňajok čoraz dlhšie, pričom necítite hlad. Pokračujte v posúvaní raňajok, kým neprejdete na dvojfázové stravovanie. Podarilo sa? Blahoželám! Teraz môže byť prvý príjem potravy o poludní. Druhý príjem potravy u väčšiny ľudí je okolo šiestej hodiny. Držte sa tohto rozvrhu, kým si nezvyknete. Ak vidíte skvelé výsledky, nadbytočná hmotnosť odchádza, pokračujte. Väčšina ľudí, ktorých poznám, sa drží takéhoto rozvrhu.

FAZA 3: Niektorí chcú urýchliť proces a/alebo schudnúť ešte viac. Na to je potrebné skrátiť okno na príjem potravy. "Okno na príjem potravy" je časť dňa, počas ktorej jete, teda čas medzi prvým a posledným príjmom potravy. Ak chcete schudnúť viac, je potrebné zvýšiť čas hladovania, skrátením tohto okna, ako je uvedené nižšie.

FAZA 4: Zatiaľ je všetko jasné? Niektorí s časom prejdú na jednorazovú stravu, aby urýchlili chudnutie. Tento prechod príde veľmi vhod počas alebo po menopauze, ako aj v prípade problémov so štítnou žľazou alebo ak je metabolizmus narušený a prebieha rýchlosťou korytnačky. To sa nazýva "omad" (z anglického OMAD - One Meal A Day - jeden príjem potravy za deň).

Existujú aj iné dôvody na hladovanie okrem chudnutia:

  • zníženie zápalu pri artritíde alebo inom autoimunitnom ochorení;
  • zbavenie sa demencie alebo riešenie iných kognitívnych problémov;
  • ak máte diabetes 1. alebo 2. typu a potrebujete liečiť pankreas;
  • ak sa cítite lepšie pri jednorazovom stravovaní.

Omad je určený nielen pre tých, ktorí chcú schudnúť. Niektorí kulturisti jedia iba raz denne a cítia sa skvele. Či vám vyhovuje omad alebo nie, to si budete môcť rozhodnúť neskôr. Zatiaľ jednoducho začnite s trojkrát denným stravovaním, vylúčte občerstvenie a pozrite sa, kam to povedie.

Ako funguje intervalový hladovanie?

Ako funguje intervalový hladovanie?