Ako poraziť hormóny, ktoré nám spôsobujú nadváhu

Okrem toho, že v dnešnej dobe vedieme prevažne sedavý životný štýl a nezdravo sa stravujeme, určitú úlohu v prípade nadváhy zohrávajú aj hormóny. Ak ste sa napríklad rozhodli celý mesiac dodržiavať jednu z populárnych bielkovinových diét (máme na mysli to, že vy jete len mäso a zabudli ste ako vyzerá zelenina), no vaša váha sa nezmenila, na vine je pravdepodobne estrogén. Za účelom nastavenia rovnováhy estrogénu vo vašom tele sa odporúča minimalizovať konzumáciu produktov, ktoré sú bohaté na bielkoviny.

Zdravanalada.sk má kompletný zoznam hormónov, ktoré by sa mohli považovať za jedny z prekážok na ceste za vysnívaným telom.

1. Prebytok estrogénu

Ako poraziť hormóny, ktoré nám spôsobujú nadváhu

Vysoké úrovne estrogénu prispievajú k „získavaniu“ kilogramov aj napriek potrave, ktorú konzumujete. Tento nadbytok kilogramov sa ukladá najmä na bokoch a možno máte aj nepravidelnú menštruačný cyklus, bolesti hlavy alebo ste príliš emocionálny. Nadmerné množstvo estrogénu môže byť aj dôvodom straty vlasov, straty pamäte a nepravidelného spánku. Nahromadenie estrogénu v tele spôsobuje konzumácia mäsa a mäsových výrobkov, ktoré je priemyselne upravované s použitím rastových hormónov. Látky podobné estrogénu sa používajú na výrobu plastových a domácich chemikálií. Vyčistiť vaše telo od prebytku estrogénu znamená začať konzumovať menej mäsa a nahradiť ho zeleninou. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny viažu estrogén a znižujú jeho hodnoty v našom tele. Takýmito potravinami sú napríklad ľanové semienka, ovsené vločky, jablká alebo hrušky, ktoré znižujú negatívny dôsledok estrogénu. Rozmarínový esenciálny olej pomáha „upratať“ hormonálnu nerovnováhu a zlepšiť vašu pamäť.

2. Nedostatok sérotonínu

Ako poraziť hormóny, ktoré nám spôsobujú nadváhu

Vážny nedostatok sérotonínu sa takmer vždy prejavuje depresiou a zlou náladou. Ba čo viac, ľudia s nedostatkom sérotonínu často menia svoje stravovacie návyky. Ak snívate o tom, že zjete celý koláč sami alebo o nočnom maškrtení čipsov, je to signál, že vášmu telu chýba hormón šťastia. Prírodnými zdrojmi sérotonínu sú vajcia, oriešky a ananás. Ananás obsahuje bromelaín, t.j. tzv. ananásový enzým, ktorý chráni voči prílišnému zadržiavaniu vody. Úroveň sérotonínu zvyšuje aj ľahké fyzické cvičenie a dlhšie trávenie času vonku.

3. Prebytok ghrelínu

Ako poraziť hormóny, ktoré nám spôsobujú nadváhu

Ghrelín je hormón, ktorý určuje, či ste hladní alebo nie. Je to veľmi tvrdohlavý hormón, dokonca po roku nízkokalorickej diéty je úroveň ghrelínu stále vysoká (telo sa pre prípad stále snaží ukladať tukové tkanivo do zásoby). Ghrelín nám môže pomôcť ľahšie schudnúť a tiež nám zároveň aj sťažuje váhu si udržať. Ale je ľahké oklamať ho. Potrebujete konzumovať práve výrobky, ktoré zasýtia váš žalúdok – akými sú zelenina, ovocie, obilie a semienka. Po konzumácii týchto potravín sa aktivuje hormonálna reakcia a vy začínate pociťovať pocit plnosti. Znížte príjem cukru a spracovaných potravín, pretože majú vysokú kalorickú hodnotu a práve oni spôsobujú to, že hodnota ghrelínu sa nemení. Napríklad ihneď po zjedení škoricovej žemle vás znova pohltí hlad. Dostatok spánku a vyhýbanie sa stresu sú najlepšími spôsobmi, ako si držať hladinu ghrelínu pod kontrolou. Po 6-8 hodinách spánku koncentrácia hormónu v krvi klesá. Výstraha: hladinu tohto hormónu sa však nesnažte znižovať až príliš, pretože ide o dôležitý hormón. Hrá dôležitú úlohu vo vývoji intelektuálnych schopností.

4. Prebytok neuropeptidov Y

Ako poraziť hormóny, ktoré nám spôsobujú nadváhu

Ak majú ľudia koncentráciu neuropeptidu Y v krvi vysokú, majú pažravý apetít. Tento hormón nevedie len k priberaniu, ale k skutočnej klinickej obezite. Prebytok neuropeptidu Y spôsobuje ukladanie tukového tkaniva na krížoch, bokoch a zadných partiách. Kvôli rýchlemu priberaniu, ktoré tento hormón spôsobuje, sa môže objaviť ovisnutá pokožka. Naše telo podstupuje skutočnú emocionálnu búrku: úzkosť, podráždenosť a bolesti hlavy. Môže sa u vás objaviť aj prílišné potenie, pigmentové škvrny a stúpanie krvného tlaku. Vylúčte zo svojho jedálnička všetky potraviny s vysokou koncentráciou cukru. Keďže korenia a arómy sú často zodpovedné za pocit hladu, sú pre vás zakázané.

5. Nadbytok prolaktínu

Ako poraziť hormóny, ktoré nám spôsobujú nadváhu

Vysoká úroveň prolaktínu vedie k rapídnemu priberaniu. Ženy si môžu všimnúť vypadávanie vlasov, rast ochlpenia a zmeny v menštruačnom cykle. Prílišný nadbytok prolaktínu vedie k rastu prsných žliaz u mužov. Ak si niektoré z týchto symptómov všimnete, je nevyhnutné, aby ste sa porozprávali s lekárom, pretože vysoká úroveň prolaktínu by mohla indikovať nádor na hypofýze (adenóm mozgového podvesku). Samozrejme, že tak ako hormonálna nerovnováha, aj vysoká úroveň prolaktínu patrí do rúk lekárov. Existujú však potraviny, ktoré vám tiež pomôžu znížiť jeho úroveň. Treba si zaobstarať ginseng a ginkgo biloba, ktoré vám môžu pomôcť vyliečiť vašu prolaktínovú nerovnováhu.

6. Nedostatok glukagónu

Ako poraziť hormóny, ktoré nám spôsobujú nadváhu

Glukagón znižuje váš apetít a pomáha pri spaľovaní tuku. Úroveň tohto hormónu sa znižuje po stresovej situácii – to vysvetľuje aj skutočnosť, prečo sa niektorí ľudia začínajú prejedať práve pod vplyvom stresu. Avšak nedostatok glukagónu môže tiež určovať, že obličky, pečeň alebo pankreas majú problém. Ak chcete zvýšiť úroveň glukagónu, je potrebné zmeniť vaše stravovacie návyky. Ak začnete praktizovať dlhé prestávky medzi jedlami (bez toho, aby ste hladovali), hormón začne spaľovať tuk. Fyzická aktivita vám tiež pomôže. Napríklad 30-minútový tréning úroveň glukagónu v krvi podstatne zvýši.

7. Nedostatok adrenalínu

Ako poraziť hormóny, ktoré nám spôsobujú nadváhu

Adrenalín (epinefrín) podporuje metabolické procesy a spaľuje tukové tkanivo. V prípade epinefrínu ide o najlepšie emócie, ktoré cítite za určitých podmienok (niekedy až extrémnych). Ak ste ešte neokúsili, akú chuť má v živote neustále ponáhľanie sa, je čas na zmenu. A zároveň aj stratu hmotnosti. Mali by ste pamätať na to, že nič sa vo vašom tele nezmení pokiaľ nezmeníte stravovacie návyky. Avšak ak znížite množstvo uhľohydrátov (akými sú biely chlieb, kukurica a ryža), potom adrenalín spolu so somatropínom (rastovým hormónom) začnú bojovať s vaším tukovým tkanivom. Veci, ktoré dokážu adrenalínový nával urýchliť, sú počítačové hry, hororové filmy, nebezpečné jazdy a dokonca verejný prejav. Pridajte k tomu vyváženú stravu a budete na najlepšej ceste k vášmu vysnívanému telu.

8. Prebytok testosterónu

Ako poraziť hormóny, ktoré nám spôsobujú nadváhu

Testosterón sa považuje za mužský hormón, ale hrá významnú úlohu aj v ženskom tele. Prebytok testosterónu vedie k zvýšeniu telesnej hmotnosti a vďaka nemu sa ukladá tukové tkanivo vo vrchných častiach vášho tela (ruky, prsia a krk). Úroveň hormónu môžete znížiť prirodzene. Budete potrebovať pomoc fytoestrogénu, ktorý sa nachádza v sóji, káve a celozrnných obilninových výrobkoch. Rafinovaný cukor by ste mali nahradiť ďatľami, sladkými jablkami a marhuľami.

9. Nedostatok adiponektínu

Ako poraziť hormóny, ktoré nám spôsobujú nadváhu

Nadbytok váhy naznačuje nedostatok adiponektínu, hlavne ak sa tuk ukladá v stredných partiách. Ak vám diagnostikovali diabetes typu II., je pravdepodobné, že úroveň adiponektínu vo vašom tele je príliš nízka. Odborníci sú presvedčení, že práve adiponektínové injekcie dokážu účinne bojovať s nadváhou a inými metabolickými problémami. Tie môžu pomôcť pri chudnutí a neovplyvnia váš apetít. Nezanedbávajte fyzické cvičenie. Najlepším cvičením, ktoré pomáha podporiť adiponektín, je chôdza. Denne sa odporúča prejsť najmenej 8 000 krokov. Existuje aj úžasný produkt, ktorý reguluje úroveň tohto hormónu vo vašom tele – pistáciové oriešky. Zároveň ak nahradíte uhľohydráty vo vašej strave monosaturovanými tukmi (akými sú avokádo, olivy, olivový olej), zbavíte sa tuku ešte rýchlejšie.

Všetky informácie v tomto článku sú len pre informatívne účely. Všetky rady, ktoré článok obsahuje, sú len doplnkové. Ak si myslíte, že máte problémy s hormónmi, mali by ste určite navštíviť lekára, pretože len odborník vám pomôže stanoviť správnu diagnózu.

Viete, ktoré druhy produktov vám pomôžu dostať vaše hormóny pod kontrolu? Zdieľajte svoje vedomosti s nami v komentároch.

Ilustroval Daniil Shubin.