Beef, Netflix

Beef, Netflix

Počas mnohých rokov Emmy Lau usilovne budovala svoj vlastný podnik - obchod s „dizajnovými“ izbovými rastlinami. Kvôli tomuto obchodu obetovala svoj osobný život, jej dcéra je vychovávaná hlavne manželom a svokrou. Kvôli podnikaniu nespala Emmy noci a odopierala si všetko, a teraz je konečne na prahu hlavného obchodu svojho života: veľký obchodný reťazec je pripravený kúpiť jej obchod. Ostáva ešte trochu vytrvať a všetky ťažkosti budú pre Emmy minulosťou a život bude odteraz pozostávať výlučne z odpočinku a príjemných otázok: napríklad na čo presne minúť zarobené milióny? Len keby ten obchod bol úspešný!

Naopak, Danny Cho má hrozné podnikanie. Danny sa tiež snaží rozvíjať vlastný podnik, ale jeho stavebná spoločnosť nemá veľa zákazníkov a tých, ktorí sú, Danny v skutočnosti hnevá a druhýkrát sa k nemu pravdepodobne neobrátia. Danny nedokáže zarobiť veľké peniaze, ale musí zarobiť - sľúbil postaviť dom svojim starším rodičom, ktorí boli nútení dočasne sa vrátiť do Kórey.

Danny a Emmy by mohli naďalej žiť svoje zložité a nie veľmi šťastné životy vo veľkom Los Angeles a nikdy sa nestretnúť, keby to nebolo osudové. Na parkovisku veľkého nákupného centra, nevšímavý Danny zráža späť a jeho pickup takmer narazí do luxusného biely terénneho vozidla Emmy. A tento incident by mohol zostať len nepríjemným, ale úplne bežným epizódom mestského života, keby Emmy neukázala Danny stredný prst cez otvorené okno. A keby Danny, pre ktorého je urážka poslednou kvapkou, nezačal honiť biely terénny automobil ulicami Los Angeles. Tak sa pre Dannyho a Emmy začína príbeh pomsty, ktorý bude mať pre oboch neuveriteľne nepredvídateľné následky.

A celá reklama seriálu „Hryzenie“ (v originále Beef) platformy Netflix bola postavená práve na konflikte a pomste, takéto moderné čítanie „Ako sa pohádali Ivan Ivanovič s Ivanom Nikiforovičom“, ale v dekoráciách Los Angeles. Vo skutočnosti je seriál oveľa hlbší a zaujímavejší. Áno, formálne ide o príbeh pomsty: urazený Danny zistí, kde žije Emmy a napíše jej na koberec, a šokovaná takou zákernosťou Emmy vynaloží maximálne úsilie na to, aby otrávila už tak zložitý život Dannyho, ktorý sa samozrejme nezostane dlžný. Ale v podstate je „Hryzenie“ veľmi kvalitná dráma o osamelosti. Vlastne nie náhodou za týmto seriálom stojí jedna z najlepších hollywoodskych filmových spoločností A24.

Malý stret na parkovisku sa stáva východiskovým bodom v nepredvídateľnom príbehu o dvoch navonok úplne odlišných ľuďoch, ktorých spája iba jedno: túžba obnoviť spravodlivosť. Ale zdá sa tak iba na prvý pohľad. Čím viac sa dozvieme o živote našich hrdinov, tým viac sa nečakane stanú podobnými. Emmy so svojím milujúcim krásnym manželom a super zariadeným životom a Danny - večný nešťastník, ktorému napriek všetkým snahám nič nevychádza, sú hlboko nešťastní a skutočne osamelí ľudia. Žízeň pomsty sa pre každého z nich v podstate stáva zmyslom života a mení ich osudy úplne nepredvídateľným spôsobom.

„Hryzenie“ je jedinečný seriál a nepodobá sa ničomu inému. Nie len úžasne vymyslený a napísaný, ale - a to je najdôležitejšie - úplne fenomenálne zahraný. Steven Yeun a Ali Wong hrajú najlepšie úlohy svojej kariéry a hrajú tak, že sa od sledovania jednoducho nedá odtrhnúť. Seriál je miestami neuveriteľne vtipný, miestami - tiež neuveriteľne smutný, príbeh je niekedy zreteľne realistický a niekedy - absurdný, v ňom je miesto aj pre krutú scénu, v ktorej hrdinke dverami odsekne nohu, a scénu s vránami, ktoré vedú spoločenský rozhovor. „Hryzenie“ je oveľa bližšie k kvalitnému artovému filmu ako k žánrovému zábavnému obsahu, a to by sme mali zvážiť pri začiatku sledovania. Skutočné dielo seriálovej tvorby, ale predovšetkým pre milovníkov.

Beef, Netflix

Beef, Netflix

Beef, Netflix