Expertka na etiketu odhalila 10 pravidiel, ktoré vám pomôžu vyzerať ako princezná

Catherine a Meghan, snúbenice dedičov britského trónu, pútajú pozornosť sveta svojím šarmom. A nie je prekvapením, že absolvovali množstvo kurzov o kráľovskej etikete, kde sa frekventanti učia ako správne sedieť, správať na verejnosti, prijímať hostí a používať príbor práve tak vojvodkyne. Myka Meier, britská špecialistka na etiketu, ktorá viackrát pracovala s členmi kráľovskej rodiny, vysvetlila, ktoré pravidlá by sme si mali osvojiť, ak chceme vyzerať ako pravé dámy.

Zdravanalada.sk prostredníctvom Myky Meier odporúča spoznať pár pikošiek zo zákulisia etikety britského kráľovského dvora.

1. Sedieť správne je umenie

Pravé princezné práve ako pravé vojvodkyne sa dajú odlíšiť spôsobom ako sedia. Pre ženy z kráľovskej rodiny je zakázané sedieť s prekríženými nohami.

2. Držte si svoju kabelku oboma rukami

Vojvodkyne si držia svoje kabelky na oficiálnych podujatiach oboma rukami. Ak je nevyhnutné jednu ruku uvoľniť kvôli podaniu ruky, držia si svoju kabelku jednou rukou. Ak si potrebuje vojvodkyňa sadnúť, nepoloží si kabelku na stôl alebo na zem, ale namiesto toho ju položí medzi svoj chrbát a operadlo stoličky. Vo výnimočných prípadoch si môže kabelku položiť na svoje kolená. Podobne si členovia kráľovskej rodiny nikdy nekladú svoje kabelky do podpazušia.

3. Pripravte sa na stretnutie s hosťami vopred

Ak plánujete párty, nenechajte svojich hostí čakať. Ozdobte jedálenský stôl už deň vopred pred ich príchodom a ak je to možné, skúste navariť čím viac jedál vopred.

4. Dohodnite sa na čase, kedy vaša párty skončí

Ak chcete viesť večierok ako vojvodkyňa, je nevyhnutné poslať pozvánky vopred poštou alebo prostredníctvom e-mailu. Myka Meier hovorí, že Kate Middleton používa webstránku, kde posiela svojim hosťom elegantné pozvánky a pohľadnice. Iný podstatný detail je, že svoje pozvánky majú uvedený čas ukončenia večierka. Je to preto, aby hostia neboli nepríjemní, ak by chceli na párty ostať po celú noc.

5. Privítajte svojich hostí bozkom alebo stiskom ruky

Členovia kráľovskej rodiny vítajú svojich priateľov a známych bozkom na líce najprv dotykom pravého líca, potom dotykom ľavého líca. Pri oficiálnych udalostiach a s ľuďmi, ktorých nepoznáme, používajú vojvodkyne dôverný stisk ruky. Počas návštevy iných krajín sa riadia vojvodkyne miestnymi zvykmi, napríklad pri návšteve Maori ľudí z Nového Zélandu sa dotýkajú nosom.

6. Hosťom sa predstavte čím skôr je to možné

Vaša úloha hostiteľky je rozprávať sa s každým z vašich hostí a uistiť sa, že sa cítia pohodlne. Pomôžte svojim hosťom zorientovať sa a nájsť si všeobecné záujmy. Ľuďom sa predstavujte ešte pred začatím stolovania.

7. Zoberte si 3 sústa a dosť

Vojvodkyne vždy odložia bokom príbor po 3 alebo 4 chodoch. Zároveň je všetkým členom rodiny zakázané jesť skôr, ako začne jesť kráľovná. Ba čo viac, je nevyhnutné sledovať tempo, akým kráľovná stoluje, pretože ak jesť prestane, všetci ostatní by tiež mali prestať jesť. Toto pravidlo pracuje sa uplatňuje aj pri štátnych banketoch aj počas súkromných čajových stretnutí.

8. Držte šálky čaju a kávy správne

Etiketa hovorí, že šálky s čajom a kávou by sa nemali držať rovnako. Šálky na čaj by sa mali držať tak, aby cez rúčku šálky spolu držal prst a ukazovák, kým stredný prst by mal byť umiestnený pod rúčkou, aby šálku podopieral. Ak držíte kávovú šálku, potom si môžete ukazovák otočiť cez rúčku šálky.

9. Udržiavajte záchod dokonale čistý

Nehovorte nahlas, ak potrebujete ísť na záchod. Ak odchádzate od stola, jednoducho sa ospravedlňte a položte servítku vedľa svojho taniera. Udržiavajte záchod dokonale čistý – záchod by mal mať mydlo, krém na ruky a niekoľko čistých uterákov pre hostí.

10. Buďte milý k svojmu prostrediu

Dodržiavať etiketu vojvodkyne znamená byť milý, starostlivý a ohľaduplný k ostatným. „Najprv myslite na iných a všade rozsievajte láskavosť a vľúdnosť”, hovorí Myka Meier.

Bonus: Ako sa naučiť malú elegantnú dievčenskú poklonu kráľovnej

Fotografia zobrazuje Myku Meier, špecialistku na etiketu, a trénerku.

Ktoré z týchto pravidiel by ste si radi osvojili? Prečo? Povedzte nám o tom v komentároch.

Pozrite si fotografie na Birdie Thompson / AdMedia NewsMEGA / East News, L.R.C. / Sipa Press / East News