Ako heroínom liečili kašeľ a kokaínom - heroínovú závislosť.

Ako heroínom liečili kašeľ a kokaínom - heroínovú závislosť.
Kokaín s mentolom proti kašľu. 1 bonbon - každé 2 hodiny. 1911 rok.


Ako heroínom liečili kašeľ a kokaínom - heroínovú závislosť. Na začiatku minulého storočia v USA a Európe mohol ktokoľvek kúpiť v lekárni alebo obchode heroín, amfetamín, kokaín a morfín. Drogu sa veľmi reklamovali a predávali ako tabletky na chudnutie a bolesti zubov.

Zigmund Frejd písal "odý" kokaínu, a heroínom liečili kašeľ. Úžasný príbeh používania zakázaných liekov minulého storočia.

Zigmund Frejd a jeho dvanásťročný román s kokaínom.

Ako heroínom liečili kašeľ a kokaínom - heroínovú závislosť.

V strede devätnásteho storočia nemecký chemik Albert Niemann vyšiel prvýkrát z listov koky kokaín.

Mladý, zatiaľ ešte nikomu neznámy rakúsky lekár Zigmund Frejd zamiloval kokaín. Zamiloval tak, že v roku 1884 venoval svoju prvú veľkú vedeckú prácu Uber Coca. Sedemdesiat stránkový analýza hovorila o "kúzlovej" vlastnosti kokaínu a jeho obrovskom potenciáli na liečbu depresie a sexuálnej dysfunkcie. Frejd tiež tvrdil, že s pomocou kokaínu sa môže zbaviť morfínové a alkoholickej závislosti.

V strede devätnásteho storočia nemecký chemik Albert Niemann vyseparoval z listov koki kokain. Mladý, ešte neznámy rakúsky doktor Zigmund Freud miloval kokain. Miloval tak veľmi, že v roku 1884 venoval svoju prvú veľkú vedľajšiu prácu Uber Coca. Sedemdesiatstránkový analýza hovoril o "kúzlo" vlastnosti kokainu a jeho obrovský potenciál pre liečbu depresie a sexuálnej dysfunkcie. Freud tiež tvrdil, že pomocou kokainu sa dá zbaviť morfínové a alkoholické závislosti. Práve preto doktor predpísal biely prášok svojmu priateľovi, fyziologovi Ernstovi Fleischl-Marxovi, ktorý bol závislý od morfínu. Freud bol presvedčený, že kokainom je veľmi ťažko otraviť a "letálna dávka, pravdepodobne, u lieku nie je". Po niekoľkých rokoch, hlboko závislý od kokainu a morfínu, Ernst Fleischl-Marx zomrel.

Ako heroínom liečili kašeľ a kokaínom - heroínovú závislosť.

V konci 19. storočia kokainom liečili každú chorobu: od tuberkulózy a astmy až po nádchu a depresiu. Predávali ho bez receptu a v USA v roku 1900 bol kokain v top piatke najobľúbenejších liekov. Predávali ho nielen v lekárňach, ale aj v potravinách a bare; drogy pridávali do nápojov, krémov a dokonca cigariet. Americký farmaceut John Pemberton skúsil francúzsky osviežujúci nápoj - víno zmiešané s extraktom listov koky. V roku 1886, inšpirovaný týmto nápojom, vytvoril Coca-colu. Aby sa vyhol obmedzeniam na alkohol, farmaceut zmiešal extrakt listov koky s cukrovým sirupom a kofeínom. Do roku 1903 verejné mienenie radikálne zmenilo názor na biely prášok, takže spoločnosť sa rozhodla odstrániť kokain z nápoja. Avšak úplne sa Coca-cola stala bez drogy až v roku 1929, keď vedci vylepšili proces odstránenia všetkých psychoaktívnych prvkov z extraktu listov koky.

Ako heroínom liečili kašeľ a kokaínom - heroínovú závislosť.

Heroin - liek na kašeľ

Ako sa vyrovnať s epidémiou jedného drogy? Samozrejme, vymyslieť novú. Tak napríklad, na náhradu morfínu, v 80. rokoch 19. storočia sa na predajniach lekární objavil heroín, ktorý sa prezentoval ako absolútne bezpečný, nevyvolávajúci závislosť a silnejšia náhrada morfínu.

Termín "heroín" bol používaný farmaceutickou spoločnosťou Bayer ako obchodná značka. Najskôr sa liekom liečili kašeľ, bolesti v krku, astma, tuberkulóza. Potom sa stal používať ako analgetikum. Heroínové kvapky sa predpisovali novorodencom, aby uľahčili bolesť pri prerezávaní zúbkov. Neskôr sa s heroínom začali liečiť morfínoví narkomani. Medické spoločenstvo bolo nadšené, skoré výskumy nezistili žiadne vedľajšie účinky.

Ľudia, ktorí užívali liek, začali vnímať príval energie a zlepšenie nálady. Avšak lekári mali podozrenie ohľadom neprítomnosti závislosti na heroíne - pacienti sa stále vracali pre novú dávku "lieku".

Bohužiaľ, keď sa lekári začali zaoberať vedľajšími účinkami, zistili, že heroín je silne návykový a môže spôsobiť mnoho zdravotných problémov. Liek sa stal populárnym medzi narkomanmi a spôsobil epidémiu drogovej závislosti.