Koľko potravín by ste mali denne zjesť, aby ste prijali odporúčanú dávku vitamínov

Každý z nás vie, že ovocie a zelenina sú veľmi prospešné nášmu zdraviu. Avšak len málokto vie, koľko z nich by sme mali skutočne konzumovať, aby sme získali potrebné vitamíny. Okrem toho nie všetky vitamíny je možné prijať aj vstrebať len za pomoci ovocia a zeleniny. Prinášame vám zoznam niektorých z nich aj ich odporúčané denné hodnoty.

Vitamín A

Vitamín A, nazývaný aj retinol spomaľuje starnúce procesy, udržiava pružnosť pokožky a je zodpovedný za schopnosť vidieť v noci. Nedostatok vitamínu A spôsobuje lámavosť nechtov a lámavosť nechtov a rozštiepené vlasové končeky. Odporúčané množstvo je 1 mg za deň.

Vitamín B2

Vitamíny B2 zjemňujú a ozdravujú našu pokožku a udržiavajú naše vlasy silné a jemné. Nedostatok vitamínu vedie k anémii a oslabovaniu imunitného systému a bolestivým aftám okolo úst. Odporúčané množstvo je 1,8 mg za deň.

Vitamín C

Vitamín C zabezpečuje zdravie našich kostí a pružnosť pokožky. Jeho nedostatok je ľahko viditeľný na stave našich zubov; skoré štádium nedostatku vedie ku krvácaniu ďasien a pokročilé štádium sa vyznačuje stratou zubov. Odporúčané množstvo je 80 mg za deň.

Vitamín D

Tento vitamín hrá dôležitú úlohu pri formovaní kostrových štruktúr, normalizuje prácu štítnej žľazy a pohlavných žliaz. Vitamín D je tiež nevyhnutný pre správne fungovanie srdca a celého nervového systému. Nedostatok vitamínu D môže u detí viesť k rachitíde u detí. Hodnota dennej výživovej normy je 2,5 mikrogramov.

Draslík

Draslík je malý pomocník pre srdce. Znižuje zadržiavanie vody v tele. Nedostatok tohto vitamínu vedie k opuchom a kardiovaskulárnym chorobám. Denná norma je 2 500 mg.

Vápnik

Vápnik je hlavný stavebný prvok kostí a zubov. Nedostatok vápnika vedie k „spontánnym“ zlomeninám kostí, zubných dutín a poškodeniam chrupu. Vápnik sa nedokáže vstrebávať bez prítomnosti horčíka, vitamínu D a bielkovín. Denná norma je 1 250 mg.

Železo

Železo a bielkovinové molekuly tvoria hemoglobín. Je zodpovedný za prenos kyslíka v krvi. Nízke množstvá železa v tele vedú k anémii. Denná norma je 15 mg.

Jód

Jód je nevyhnutný pre naše telo pre správne pracovanie štítnej žľazy. Podporuje funkciu všetkých telových systémov. Odporúčané množstvo je 150 mikrogramov za deň.

Dopĺňate si niektoré vitamíny výživovými doplnkami? Čo si myslíte, že je lepšie: brať vitamíny v chemickej forme alebo pokúsiť sa jesť zdravú a vyváženú stravu?