Paul Rader (1906-1986)

Paul Rader (1906-1986)

Paul Rader (1906-1986) bol americký maliar a ilustrátor známy najmä svojimi obálkami paperbackových kníh, ktoré vytváral v období od 40. do 60. rokov 20. storočia. Jeho práca sa vyznačovala provokatívnym a zvodným štýlom, ktorý dobre zapadal do záujmu o sexuálne ladené obálky v tom čase. Rader pracoval pre rôzne vydavateľstvá, ale najväčšiu časť svojej kariéry strávil s Midwood Books.

Paul Rader (1906-1986)

Paul Rader študoval na Art Students League v New Yorku a bol žiakom Franka DuMonda, ktorý bol významným americkým maliarom a pedagógom. Raderova práca bola často zameraná na ženské postavy, ktoré zobrazoval vo vzrušujúcich a zvodných pózach. Jeho technika a zručnosti v kombinácii s jeho schopnosťou zachytiť jedinečnú atmosféru a emócie robia jeho diela veľmi obľúbenými a zhromažďovanými.
Paul Rader (1906-1986)

Raderove ilustrácie boli nielen obľúbené u čitateľov, ale aj u zberateľov. V dnešnej dobe sú jeho obálky paperbackových kníh vyhľadávanými zberateľskými kúskami. Okrem ilustrácií pre knižné obálky, Paul Rader tiež vytváral reklamné plagáty, ilustrácie pre časopisy a obrazy pre súkromných klientov.