Prečo ľuďom vykúkajú žily spod pokožky

Keďže sa hovorí, že žily na rukách oveľa objektívnejšie odrážajú vek človeka ako koža na tvári, stále keď môj pohľad vyrušia „vykúkajúce“ žily na ľudských rukách, často to vo mne evokuje akú fyzickú aktivitu, životné podmienky a pravdepodobný vek ľudia majú. Žily sú súčasťou  inteligentného cievneho systém,u ktorý dopravuje krv do srdca a zatvára veľký okruh krvného obehu. Za normálnych okolností na svoje žily často nemyslíme. Ak však spozorujete, že žily začínajú vykúkať spod pokožky a neviete si vysvetliť prečo, netrápte sa. Nápadné žily nám niekedy môžu naznačovať zdravotné problémy, ale vo viacerých prípadoch ide o prirodzené dôvody, ktoré nie sú nebezpečné pre vaše zdravie.

Zdravanalada.sk študovala viacero prípadov, prečo sa naše žily pod pokožkou zviditeľňujú a všetky dôvody, ktoré to spôsobujú, vám prinášame v článku.

1. Viditeľné žily sú u niektorých typov pokožky normálne.

Špecialisti na žily tvrdia, že u ľudí so svetlou pokožkou je oveľa viac pravdepodobnejší výskyt viditeľných žíl ako u ľudí s tmavšou pokožkou. Ďalším dôvodom môže byť aj tenká koža. Pôsobením starnutia sa vrstva tuku pod pokožkou stenčuje a stenčuje. To preto majú starší ľudia nápadné žily na svojich rukách, nohách a iných častiach tela. Okrem toho žily niektorých ľudí sú prirodzene bližšie ku povrchu pokožky.

2. Žily môžu byť viac viditeľné po cvičení

Aj zviditeľňovanie žíl počas cvičenia je normálne. Ak cvičíme, naše svaly pracujú, vydúvajú sa a tlačia smerom ku povrchu pokožky, čím ich pod kožou zviditeľňujú. Po cvičení sa naše svaly sťahujú a žily sa stávajú znova menej nápadné.

3. Viaceré ženy pozorujú výraznejšie žily počas tehotenstva

Viditeľné žily sú fenoménom, ktorý pozorujú aj tehotné ženy. Objem krvi tehotnej ženy je väčší ako netehotnej ženy, a teda aj žily sa snažia „držať krok“ so zvyšujúcim sa množstvom krvi. Sieť ciev musí pracovať na nadčasy, aby dokázala prepraviť zvýšený objem krvi v rámci ženského tela do výživy plodu. Ak máte skúsenosť s viditeľnými žilami počas tehotenstva, ktoré ste nikdy predtým nemali, netreba sa ničoho obávať, pravdepodobne „zmiznú“ po pôrode.

4. Viditeľné žily sú normálne aj vtedy, ak máte málo telesného tuku.

Aj nedostatok tuku v tele môže byť dôvodom, prečo je vaše žily vidieť. Chudí ľudia majú tenkú vrstvu tuku pod svojou pokožkou a táto tenká tuková vrstva nemôže úplne pokrývať žily, preto sú viac viditeľné.

5. Sú prípady, kedy patria viditeľné žily pod pokožkou do rúk lekárom.

Ako sme už spomenuli, vo viacerých prípadoch sú nápadné žily normálne a zdravé a nie je dôvod na obavy. Avšak ak sú „vykúkajúce“ žily sprevádzané inými symptómami, akými sú bolesť v hrudi, sťažené dýchanie, vred v blízkosti žíl alebo opuch žíl, mali by ste navštíviť lekára. Tieto symptómy môžu byť dôsledkom zdravotných problémov akými môžu byť kŕčové žily, žilové ochorenia, tromboflebitída a nemali by ste tieto prejavy ignorovať.

Máte už skúsenosť s viditeľnými žilami? Obávate sa ich? Povedzte nám o tom v komentároch!

Pozrite si fotografie na Shutterstock