The Power

The Power

Predstavte si náš svet: svet, v ktorom, napriek formálnemu rovnosti pohlaví (ktorá ani formálne nie je všade), ženy sú zraniteľné vo väčšine otázok. Štát sa snaží regulovať, ako môžu alebo nemôžu nakladať so svojím telom, a kedykoľvek môžu byť obeťami fyzického, psychického alebo sexuálneho násilia. Tento svet nám "Moc" hovorí, že si ho môžeme ľahko predstaviť - žijeme v ňom. Presnejšie, v ňom žijú ženy: v svete rodovej nerovnosti a neustálej hrozby bezpečnosti. Teraz si predstavte, že pravidlá hry sa zmenili. A zázračným spôsobom mladé dievčatá z celého sveta nečakane získali schopnosť vysielať smrteľné elektrické výboje z prstov... Hlavných hrdinov v seriáli "Moc" na platforme Amazon Prime je niekoľko. Ellie je sirota, ktorú vychovávajú pestúnski rodičia. V tejto hlboko náboženskej rodine "otec" pravidelne podrobí dievča násiliu a "matka" sa tvári, že sa nič nedeje. Ale jedného dňa počuje Ellie hlas, ktorý hovorí, že môže zmeniť svet. V Londýne dievča Roxy, nemanželská dcéra londýnskeho mafiána, sa zo všetkých síl snaží presvedčiť otca, aby na ňu upriamil pozornosť. Ale pre prísneho muža bude Roxy vždy milou "dcérkou", ktorej sa "rodinný biznis" nezúčastní.
The Power

V mladosti Tatiana trénovala gymnastiku a mala reprezentovať svoju (fiktívnu) východoeurópsku krajinu na olympiáde, ale... jej rodičia "predali" neplnoletú dievčinu bohatému ministru financií. Teraz je ženou krutého diktátora (ministrova kariéra sa vyvinula úspešne), formálne najmocnejšou ženou krajiny. Ale len formálne, svoju "moc" môže ukázať matke, ktorá prichádza žobrať, ale skutočnú moc ešte nemá. Zatiaľ. V Nigérii mladý muž menom Tunde sníva o kariére v žurnalistike. Náhodou práve on prvý nahral video, ako jedna z dievčat vysiela elektrinu z prstov, a za 24 hodín sa stane celosvetovo známym. Nakoniec posledná skupina hrdiniek - starostka Seattlu Margo Cleary-Lopez a jej dcéra Jos. Jos je bežná tínedžerka so všetkými veku primeranými ťažkosťami: láskou, školou, rodinou. Jos nerozumie, prečo je pre matku kariéra dôležitejšia ako rodina, a matka nevie, ako vysvetliť dcére, že celý jej život je pokusom spraviť svet, v ktorom budú žiť jej deti, aspoň o čosi lepší.
The Power

„Moc“ je extrémne jednoduchý seriál, už od prvej série sú tu málo nuans a všetky udalosti sú zobrazené názorne a priamo. Ako by vyzeral svet, v ktorom by sa ženy Saudskej Arábie nemuseli podriaďovať šialeným pravidlám stanoveným mužmi, ale mohli by samy rozhodovať o svojom osude? A ako by vlády rôznych krajín reagovali na to, že teraz každá žena je živou zbraňou hromadného ničenia? Je zrejmé, že diktatúry by sa správali predvídateľne: začali by väzniť alebo strieľať. A čo by sa dialo v Amerike? Ako by sa správali muži vo svete, v ktorom už nie sú definíciou najsilnejší? Veď na svete niet nič krehkejšieho ako mužské ego… A napriek jednoduchosti ponúkaných odpovedí je zaujímavé pozerať „Moc“. A nielen preto, že ponúka nezvyčajný svet so zmenenými pravidlami hry. Vznik nadprirodzených schopností u žien je len východiskovým bodom príbehu a „Moc“ postupne komplikuje každú situáciu. Akú cenu zaplatia hrdinky za svoju novú silu, na čo budú ochotné ísť za dosiahnutie cieľov, nakoniec, či ich získaná moc zmení? Veď moc kazí každého, kto ju má, nielen mužov. Výsledkom je dosť zaujímavý príbeh, taká ľahšia verzia „Povesti služebnice“ naruby. Nie je to najdôležitejšia vec, ale je to celkom zaujímavé.