Vedci dokázali, že tehotenstvo môže byť „nákazlivé“

Podľa štatistík bol rok 2010 v USA rokom s najvyšším počtom tehotenstiev, čo v číslach dosahuje až 6,2 miliónov. Možno by sa to dalo vysvetliť objavom vedcov, ktorí zistili v súvislosti s tehotenstvom. V rámci tohto výskumu o tehotenstve sme zisťovali aj my dôležité fakty a prinášame vám zistenia vedcov, ktorí vysvetľujú, prečo je tehotenstvo skutočne nákazlivé.

V roku 2014 zverejnil časopis The American Sociological Association štúdiu, ktorá viedla vedcov k zaujímavému záveru: tehotenstvo môže byť nákazlivé.

Počas tejto štúdie, ktorá trvala 10 rokov (od 1990-tych rokov až do roku 2000) vedci skúmali údaje 1720-tich žien a objavili veľmi zaujímavý trend: viac ako polovica žien mala dieťa koncom experimentu.

Počas rozhovorov ženy spomínali veci ako „priateľské zväzky“, čo bol pravdepodobne aj dôvod silného „nakazenia“ u tehotenstiev. To všetko preto, lebo ľudia majú tendenciu správať sa podľa svojho prostredia a interpersonálnych pôsobení, ktoré vplývajú na rozhodnutia, ktoré robia.

To znamená, že vidieť tehotnú kamarátku vyvoláva pozitívne pocity u ženy a následne začína ovplyvňovať jej zámery plodnosti.

Sú tu však aj iné podobné faktory podporujúce ženu pri zmene smeru jej plodných zámerov, a to:

  • vidieť kamarátku schopnú vychovávať svoje dieťa dáva dôveru inej žene o jej schopnostiach vedieť postarať sa o dieťa,
  • vidieť kamarátky tehotné dáva žene pocit „zaostávania“ a naštartuje jej snaženie tiež sa stať matkou.

Dosť prekvapivé „priateľské zväzky“ môžu ovplyvniť aj počet detí, ktoré žena má. Dôvody sú rovnaké: ak sa zvládne starať kamarátka ženy o niekoľko detí, vy to zvládnete tiež. Ba čo viac, pocit „zaostávania“ za skutočnosťou, že kamarátka má 3 deti vás núti mať viac ako 1 dieťa.

Iným zaujímavým faktom je, že tento element nákazlivosti neexistuje medzi súrodencami. Niektorí vedci to vysvetľujú tak, že v dnešnom svete majú naši priatelia vyššiu dôležitosť ako súrodenci.

A preto „riziko“, že žena otehotnie sa zvyšuje s každou jej priateľkou, ktorá už dieťa má.