Vedci zistili, že páry, ktoré sa skutočne majú radi, viac priberajú

Myšlienka, že šťastné páry priberajú na váhe ak sa navzájom naozaj ľúbia znie trošku prekvapivo, ale existujú štatistické dôkazy, ktoré toto tvrdenie potvrdzujú. Podľa niekoľkých štúdií vedci dokázali, že páry, s ktorými robili výskum na šťastie a spokojnosť vo svojom vzťahu/manželstve, majú veľkú pravdepodobnosť naberať kilá navyše.

Pozreli sme sa na tieto štúdie a chceme vám predstaviť, čo všetko sa skúmalo a aký bol výsledok tohto výskumu.

Priberajúce manželské páry

Výskum, ktorý viedla Univerzita v Severnej Karoline, sa riadil hmotnostnými mierami u viac ako 8 000 ľudí a záverom bolo, že vydatá žena môže v priemere pribrať 10,9 kg počas prvých 5 - 6 rokov manželstva. Okrem toho, ženy, ktoré žili so svojimi rodičmi, ale neboli vydaté, pribrali 9,9 kg, kým ženy, ktoré randili, ale nežili so svojím partnerom, pribrali len 5,9 kg.

Štúdia tiež ukázala, že muži, ktorí žili spolu so svojou polovičkou počas viac ako 2 rokov, mali dvakrát vyššiu pravdepodobnosť pribrať viac ako 11 kg v porovnaní s mužmi, ktorí so svojou partnerkou nebývali.

Štúdia dospela k záveru, že existuje očividná súvislosť medzi romantickými vzťahmi a počtom obéznych výsledkov. Hoci ide z dlhodobého hľadiska u romantických vzťahov o očividný prírastok hmotnosti, zistil sa významný pokles fajčenia a užívania alkoholu, čo naznačuje ochotu párov vzdať sa svojich zlých návykov.

Novomanželia

Ďalší výskum previedol Národný inštitút zdravia, aby sa zistilo, či má prírastok hmotnosti u novomanželov pozitívny alebo negatívny dopad na ich šťastie. Štúdia skúmala páry, ktoré boli manželmi viac ako 4 roky a skúmala ich citové zdravie a hladinu stresu. Ukázalo sa, že páry, ktoré boli nedávno šťastne zosobášené, mali 2 krát vyššiu pravdepodobnosť pribrať, zatiaľ čo páry, ktoré so svojimi polovičkami neboli šťastné, mali oveľa nižšiu pravdepodobnosť pribrať.

Štúdia dospela k názoru, že šťastné páry priberajú viac, pretože nemajú potrebu priťahovať iného partnera a cítia sa šťastne spôsobom, akým žijú. Zatiaľ čo páry, ktoré sa cítia vo svojich vzťahoch nešťastné, nie sú schopné priberať kvôli stresu. Pre šťastné páry, ktoré pribrali, sa odporúča prehodnotiť svoj BMI ukazovateľ, pretože zdravie je oveľa viac dôležitejšie ako vzhľad.

Prírastok na váhe je nákazlivý

Štúdia vedená časopisom New England Journal of Medicine ukázala, že prírastok hmotnosti je u manželských párov nákazlivý. Ak priberie jeden partner, druhý má 37%-nú šancu pribrať tiež. Je to preto, že sa prispôsobujú navzájom stravovacím návykom toho druhého, pretože spolu trávia množstvo času. Na druhej strane páry, ktoré by sa mohli vo svojich vzťahoch cítiť nešťastní a vyhýbajú´sa spoločnému tráveniu voľného času, pre ne je ťažké prispôsobiť sa stravovacím návykom druhého partnera.

Odborníci, ktorí viedli výskum, analyzovali sociálne prostredie, zvyky a vzájomné aktivity párov a dospeli k záveru, že vzájomná nadváha sa odvodzuje aj od psychologických vplyvov, ktoré značne naše stravovacie návyky ovplyvňujú.

Je dôležité mať na pamäti, že napriek tomu, že tieto štúdie viedli odborníci na zdravie, uviedli iba počet prípadov na svete a nie celkový počet celosvetovo, takže sa to nevzťahuje na každého. Existujú aj výnimky a neznamená to, že ak počas manželského života nepriberiete, nie ste šťastní. Tieto štúdie sa viedli najmä za účelom porozumieť životným situáciám párov a pomôcť im v boji s obezitou.

Je životne dôležité ovplyvniť ostatných pozitívnym životným štýlom a návykmi bez ohľadu na hmotnosť, aby sa každý vedel zo svojho života tešiť.

Čo si myslíte o výsledkoch týchto štúdií? Veríte tomu, že môžete pribrať, ak ste v manželstve šťastní? Tu dole v komentároch sa prosím podeľte s nami o vaše skúsenosti.

Pozrite si fotografie na depositphotos.com, pixabay.com